Bästa utbildningarna för distansjobb

Skriven av Viktor Hoglin

sep 30, 2022

Efter pandemin 2020-2021 har möjligheten att arbeta helt eller delvis på distans ökat explosionsartat. Arbetsgivare söker i många fall personal som förväntas arbeta helt på distans utan någon fast, fysisk arbetsplats. Långt ifrån alla yrken är utformade för att fungera helt på distans men det finns ändå en försvarlig mängd yrkeskategorier som är väldigt lämpade för distansarbete. En relevant utbildning ökar alltid chanserna att få ett eftertraktat jobb och brukar generellt leda till en högre lön. För att underlätta i letandet efter en relevant utbildning så kommer här en enkel guide till bra utbildningar som leder till jobb som går att utföra på distans.

Olika typer av utbildningar

Beroende på var man står i livet kan en utbildning vara mer eller mindre enkel att genomföra. Som nybakad student är man oftast beredd att satsa på en längre utbildning men som medelålders med familj och barn kan det vara rimligare att gå en kortare kompetensgivande utbildning.

Lite grovt kan eftergymnasiala utbildningar delas in i tre typer:

Högskola/universitet

Högskolor och universitet finns över hela Sverige och erbjuder både kurser och utbildningsprogram och bedrivs både på campus och på distans. En kurs kan pågå under 3-6 månader medan programmen kan sträcka sig över 2-6 år. Dessa utbildningar ger rätt till studiemedel från CSN.

Yrkesutbildningar

Denna kategori utbildningar är inriktade mot specifika yrken, t.ex. webbutvecklare, frisör eller snickare. Listan kan göras lång. Utbildningarna kan variera i längd men de flesta är 1-2 år. De flesta utbildningarna ger rätt till studiemedel via CSN.

Kompetensutbildningar

Här finns utbildningar som är korta och intensiva och till skillnad från kategorierna ovan så behöver man oftast betala för att delta på dessa utbildningar. Beroende på utbildning kan kostnaden variera från några tusen upp till tiotusentals kronor. Spannet kan vara väldigt brett där en del utbildningar ger specifika kompetenser till särskilda yrken medan andra kurser ger en bra grund att använda för att söka arbete.

Val av yrke

För att hitta en bra utbildning behöver man först fundera på vad man vill arbeta med. Även om ett distansarbete har många fördelar kan det vara bra att försöka hitta en jobbkategori som man är intresserad av, man orkar oftast hålla i ett arbete under längre tid om det är ett jobb som man i sig är intresserad av. Nedan följer ett urval av jobbkategorier som ofta kan genomföras helt på distans.

  • Data/IT (ex. IT support, webbdesigner, mjukvaruutvecklare)
  • Skribent (ex. teknikinformatör, content writer, copy writer, översättare)
  • Support (ex. virtuell assistent, chattoperatör, telemarketing)

Av dessa kategorier kräver support-kategorin generellt lägst utbildning. Här blir anställda oftast internutbildade då det vanligtvis är väldigt företagsspecifika system som används.

Som skribent kan man komma ganska långt med en fallenhet för att arbeta med texter men här går det att ta ett stort språng och lättare få jobb om man har en relevant utbildning.

Exempel på utbildningar inom skribentkategorin:

YrkeUtbildningslängdTyp av utbildningKostnad?Länk till utbildning/anmälan1
Teknikinformatör
1 årYrkesutbildning (distans)NejHermods
Översättare1 år2Universitet/högskola (campus/distans)NejLinnéuniversitetet
Copywriterveckor/månaderKompetensutbildning (distans)
Ja, oftastNordic Tech Institute
Journalist2 årYrkesutbildning (distans)JaCady Training Academy

1Länkarna går till exempel på utbildningar

2Näst in till samtliga utbildningar till översättare kräver att man har förkunskaper i engelska (eller annat språk) motsvarande 90-120 hp.

Det segment som troligen är störst inom distansarbete är Data/IT. Här finns det en bred palett med olika typer av yrken och jobb-inriktningar där de allra flesta går att sköta helt på distans. Så om man har en ambition att vilja arbeta helt på distans och samtidigt har ett visst intresse av att arbete med mjukvara, IT eller programmering, då är detta helt rätt gren att rikta in sig på.

Exempel på utbildningar inom Data/IT:

YrkeUtbildningslängdTyp av utbildningKostnad?Länk till utbildning/anmälan3
Webb-utvecklare .NET
2 årYrkesutbildning (distans/campus)NejVärnamo Campus / Jönköping Universitet
Javascriptutvecklare
2 årYrkesutbildning (distans/campus)NejFolkuniversitetet
SEO-specialist
veckor/månaderKompetensutbildning (distans)
JaNordic Tech Institute
Frontendutvecklare
2 årYrkesutbildning (distans/campus)JaFolkuniversitetet
Mobilapplikationsutvecklare
2 årYrkesutbildning (distans/campus)NejFolkuniversitetet
IT-säkerhetstekniker2 årYrkesutbildning (distans)NejNackademin

3Länkarna går till exempel på utbildningar

Det bör nämnas att utbildningar inom Data/IT kan ha förkunskapskrav inom enklare programmering. Har man aldrig läst någon sådan kurs på t.ex. gymnasiet eller någon annanstans så kan man i sämsta fall behöva komplettera sina betyg med en motsvarande kurs.

Utbildningar inom vård och omsorg

I och med den stora mängden av sjukvårdsappar (KRY, Doktor.se m.fl.) som finns på marknaden så har det blivit möjligt för sjuksköterskor, läkare och psykologer att arbeta helt på distans. Dock är vårdinriktade utbildningar ofta långa och krävande och det är långt ifrån säkert att man får möjlighet att arbeta på distans direkt efter examen. Men om man brinner för vårdsektorn och har ett långsiktigt perspektiv så är det absolut ett alternativ.

Slutsats

Det finns idag gott om arbete som kan utföras helt på distans. En andel av dessa jobb har låga krav på utbildning men en stor del av jobben blir betydligt enklare att få om man har någon form av relevant utbildning. De största branscherna är inriktade mot Data/IT eller ligger inom skribentkategorin. Antalet utbildningar inom Data/IT är nästan oändliga, så har man ett sådant intresse går det med stor sannolikhet att hitta en utbildning som på detalj passar och samtidigt kommer kunna leda till ett arbete som helt går att genomföra på distans. Utbildningarna inriktade mot skribentkategorin är relativt många till antalet men har en betydligt smalare inriktning i jämförelse med Data/IT.

De flesta utbildningarna som leder till distansarbete finns inom kategorierna skribent och Data/IT. Har man det minsta intresse inom någon av dessa två kategorier så finns det goda möjligheter att hitta en intressant och relevant utbildning som kommer generera arbete som helt kommer gå att genomföra på distans.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/viktor-hoglin/" target="_self">Viktor Hoglin</a>

Viktor Hoglin

Viktor Höglin är frilansande skribent och översättare med många års erfarenhet inom teknik, IT och forskning. Har en grund som disputerad civilingenjör inom materialteknik och kemi.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

För många anställda kan tanken på att förhandla om sin lön vara både spännande och skrämmande. Det är en viktig aspekt av ens yrkesliv som kan påverka inte bara ens ekonomi utan även ens självkänsla och karriärutveckling. Att veta när man ska ta steget och förhandla...

10 tips för dig som vill förhandla lön

10 tips för dig som vill förhandla lön

Att be om en högre lön kan vara en utmanande process, men med noggrann förberedelse och effektiv kommunikation kan du öka dina chanser till framgång. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan be om en högre lön: Forskning och förberedelse Innan du begär en högre lön...