Bästa distansjobb för studenter

Skriven av Viktor Hoglin

okt 10, 2022

Att leva som student är synonymt med att leva med begränsade resurser och ett behov av att vända på varenda slant för att få månaden att gå ihop ekonomiskt. Att ta ett extrajobb parallellt med studierna är ett relativt vanligt sätt att dryga ut inkomsterna och samtidigt ett bra tillfälle att samla på sig arbetslivserfarenhet.

Om du är en blivande student och planerar att ta ett extrajobb bör du redan nu sätta det i relation till vilken typ av utbildning du ska läsa. Utbildningar med inriktning mot samhällsvetenskap och humaniora tenderar att ha få obligatoriska moment och liten schemalagd undervisning. Den typen av utbildningar ger därför mycket tid där du själv tar ansvar för hur du lägger upp dina studier. Det öppnar också upp för större möjligheter att ha tid att kunna jobba extra. Utbildningar med inriktning mot teknik och naturvetenskap tenderar att dra åt andra hållet med mycket schemalagd undervisning (schemalagda föreläsningar, lektioner och laborationer 30-40 timmar i veckan är snarare regel än undantag) samtidigt som det förväntas att man ägnar sig åt självstudier på fritiden. Därför kan det vara en utmaning att ha tid och att orka ta ett extrajobb om man samtidigt ska studera denna typ av utbildning. Men, alla är olika och ingenting är omöjligt bara man har ork och motivation.

Har man väl bestämt sig att ta ett extrajobb kan det vara fördelaktigt att rikta in sig på jobb där man kan jobba på distans. Att vara student och ha ett distansjobb ger extra goda möjligheter att orka med både studier och jobb då flexibiliteten som ett distansjobb ger är klart fördelaktig i stressigt studentliv.

En majoritet av alla studenter är relativt unga (under 25 år) och har i många fall begränsad arbetslivserfarenhet. Det kan skapa negativa tankar och ge en känsla av att man inte kan något. Men, det finns gott om distansarbete där förkunskaperna är låga och fundera också på vad du har lärt dig under utbildningens gång. Om du studerar med inriktning mot språk är det troligt att du skulle göra ett utmärkt jobb som översättare, är du mer tekniskt lagd och lärt dig använda Excel finns det många som gärna anställer någon tillfälligt för att få hjälp med Excel-relaterat arbete. Ett annat vanligt distansarbete som kräver låga förkunskaper är inmatningsjobb (“Data Entry”). Den typen av jobb går ofta ut på att du t.ex. ska skriva av en text från inskannade bilder eller att du ska hålla koll på aktiekurser några gånger per dag.

Har du någorlunda talang för det skrivna ordet kan dels det redan nämna jobbet som översättare vara ett bra alternativ, men vill man hellre skapat eget innehåll finns det ett ganska stort utbud av jobb som content writer där du helt enkelt skriver texter till olika webbsidor (oftast). Här finns det gott om jobb både på svenska och engelska och det finns inga begränsningar om vad texterna kan tänkas handla om, men har du kunskaper om SEO, online-casinon och gaming (e-sport) så är det ett stort plus.

Om du gillar att använda din röst så är ett mycket flexibelt distansjobb att arbeta som “voice recorder”. Arbetsgivaren utvecklar ofta någon form av AI-tjänst som ska klara av en konversation (tänk Siri eller liknande) och då behövs det en stor databas av inlästa ord och meningar. Inläsningarna kan göras i en app i din egen mobil och de viktigaste kraven brukar vara att du kan prata tydligt och har tillgång till en tyst miljö. Ett studentrum fungerar utmärkt så länge det inte är fest hos grannen samtidigt.

Är du lyhörd, fokuserad, har en bra känsla för talspråk och kan skriva snabbt på dator? Då är säkerligen ett jobb som transkriberare något som skulle passa dig. En transkriberare skriver av en det som sägs på en ljudfil. Ett utmärkt distansjobb där en viktig faktor är att kunna “se” vad som sägs. Om du är nyfiken och vill öva, testa att starta ett podd-avsnitt och prova att skriva ned allt som sägs och av vem. Verkar det lockande har du säkert en framtid som transkriberare.

Ett urval av distansjobb lämpade för studenter

För att summera finns det ett brett urval av distansjobb som har flexibiliteten som krävs om man samtidigt är student. Nedan listas ett urval av de bästa distansjobb som passar om du är student.

  • Översättare (möjlighet till jobb finns t.ex. via Amberscript)
  • Inläsare/“Voice Recorder” (jobb finns via frilansportalen Upwork)
  • Inmatare/“Data Entry Clerk” (jobb finns via frilansportalen Upwork)
  • Excelkonsult (jobb finns via frilansportalen Upwork)
  • Transkriberare (möjlighet till jobb finns t.ex. via Amberscript)

Ovanstående länkar leder till exempel på webbplatser där det finns möjlighet att få jobb. Självklart finns det många fler möjligheter där ute än just dessa urval.

Avslutningsvis bör du som student tänka dig för om du jobbar extra och samtidigt har studiemedel via CSN. Fribeloppet är gränsen för hur mycket inkomster du får ha utan att ditt studiemedel påverkas. Fribeloppet gäller per kalenderhalvår och om du har högre inkomster än fribeloppet kommer dit studiemedel påverkas. Gå till www.csn.se för att ta reda på nuvarande fribelopp så att du kan göra en uppskattning av dina inkomster så att de inte överstiger fribeloppet. De senaste 10-15 åren har fribeloppet ökat relativt mycket så om du bara planerar att jobba lite extra så kommer dina inkomster troligen inte gå över gränsen. Men se ändå till att ha koll, då kommer du klara dig bäst.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/viktor-hoglin/" target="_self">Viktor Hoglin</a>

Viktor Hoglin

Viktor Höglin är frilansande skribent och översättare med många års erfarenhet inom teknik, IT och forskning. Har en grund som disputerad civilingenjör inom materialteknik och kemi.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...