Bästa distansjobb utan erfarenhet

Skriven av Viktor Hoglin

nov 28, 2023

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan erfarenhet kan det vara en utmaning att få ett första jobb men här kommer vi hjälpa dig som har väldigt lite erfarenhet men ändå skulle vilja ha ett jobb och dessutom arbeta på distans. Distansarbete har många fördelar och den allra största är att distansarbete ofta är kopplat till flexibelt arbete där du kan lägga upp arbetstiderna så att det passar dig som individ.

Vilka är då de bästa distansjobben för dig som av olika anledningar inte har så mycket erfarenhet? Om du vill bli anställd på hel- eller deltid är en majoritet av de rena distansjobben oftast inriktade mot IT eller datahantering, den typen av arbete tenderar att vara lämpligt att genomföra på distans. Dock kräver den typen av yrken att man har stora kunskaper i ämnet samt även gärna erfarenhet inom området. Kan du dock tänka dig att jobba på distans som “gigger” eller frilansare, då öppnar marknaden upp sig lite mer.

Som gigger gör du enstaka gig (eller jobb) från olika arbetsgivare. Ofta rör det sig om kortare uppdrag där du antingen får betalt per timme eller per uppdrag. Det finns många websidor som förmedlar denna typ av arbete och några av de största är Fiverr och Upwork.

Det finns inga egentliga gränser för vilken typ av arbete en gigger kan göra men till dig med lägre grad av erfarenhet skulle några av nedanstående kunna vara intressanta:

Inmatare

En inmatare (på engelska går jobben under benämningen “Data entry”) gör precis vad det heter, den matar in data eller skriver text som är fördefinierad. En inmatare behöver inte ta särskilt många egna beslut. Arbetet är oftast väldefinierat och som inmatare kan arbetet vara att t.ex. skriva av text som finns på inscannade bilder, mata in t.ex. aktiekurser i en tillhandahållen mall eller flytta information från ett dokument till ett annat. Arbetet kan tendera att bli monotont men du behöver ingen utbildning och arbetet går bra att genomföra utan tidigare erfarenheter.

Jobb som inmatare går t.ex. att hitta via frilansportalen Upwork.

Röstinspelare

En röstinspelare (eller Voice recorder) läser in förbestämda textremsor på sitt modersmål. Vanligen kan du använda din egen mobil eller dator för att göra inspelningarna och du ska alltid tala på ditt modersmål. Som svensktalande finns det gott om jobb och inspelningarna består av allt från enstaka ord till längre meningar. Ett av få krav är att du kan göra dina inspelningar i en tyst inomhusmiljö. Du behöver ingen utbildning och inga tidigare erfarenheter, det viktigaste är att du är motiverad och du kan tala med tydlig röst.

Jobb som röstinspelare går t.ex. att hitta via frilansportalen Upwork.

Översättare

Du behöver inte ha en formell utbildning eller 10 års erfarenhet för att prova på yrket som översättare. Som gigger finns det en stor mängd av mindre och större jobb där du har chans att testa om du har erfarenhet av att översätta texter. Ett informellt krav är att nog att du behöver vara språkbegåvad, språkintresserad eller åtminstone motiverad för att lyckas. Det finnas en oändlig ström av texter som behöver översättas och som svensk är nog det vanligaste språkkombinationen svenska och engelska. Men har du svenska som modersmål och även kunskaper i något lite mer ovanligt språk så kan du göra en god karriär som distansarbetande översättare, helt utan erfarenhet eller utbildning.

För att ansöka om jobb som översättare kan du t.ex. gå via Amberscript (som även har jobb som transkriberare och undertextare).

Mötesbokare

Som mötesbokare arbetar du åt ett företag och ringer upp potentiella kunder för att skapa bokningar där kunderna eventuellt kan göra en affär med företaget. Denna typ av arbete går helt att genomföra på distans och det enda du behöver är en dator med internetuppkoppling och ett headset. Utbildningar sker oftast internt och du behöver sällan ha tidigare erfarenheter. Dock är det såklart en fördel om du har hög social kompetens och har lätt för att skapa nya kontakter. Det är inte ovanligt att mötesbokare (liksom många andra säljrelaterade arbeten) får betalt till 100% efter provision. Men är du intresserad av försäljning är detta ett utmärkt distansjobb. Mötesbokare är inte ett klassiskt “giggeryrke” men ett arbete som numer till största del utförs från arbetstagarens hem.

För att ansöka om jobb som mötesbokare kan du t.ex. gå via Svensk Mötesbokning.

Övriga distansjobb

  • Virtuell assistent: Många företag anlitar virtuella assistenter för att hantera uppgifter som e-posthantering, schemaläggning och administrativt arbete. Om du är bra på organisera och kommunicera så kan detta vara bra för dig.
  • Kundsupport: Vissa företag anlitar externa kundtjänstrepresentanter för att hantera förfrågningar och ge support. Stark kommunikationsförmåga och ett kundvänligt bemötande är viktigt i denna tjänst.
  • Frilansskribent: Om du har skrivkunskaper kan du utforska möjligheterna att skriva artiklar, e-böcker m.m som en frilansare. Skapande av innehåll för bloggar, artiklar eller marknadsföringsmaterial är efterfrågat.
  • Hantering av sociala medier: Många företag letar efter individer för att hantera sina sociala mediekonton. Om du har någorlunda koll på landskapet när det gäller sociala medier så kan du snabbt och enkelt lära dig grunderna i digital marknadsföring.
  • Grafisk design: Om du har en kreativ fingstoppskänsla kan du utforska möjligheter till grafisk design på nybörjarnivå. Bekantskap med verktyg som Canva eller Adobe Spark kan vara bra.
  • Onlineundersökningar och recensioner: Även om det inte är ett traditionellt jobb, kan deltagande i onlineundersökningar eller skriva recensioner vara ett sätt att tjäna lite inkomst. Var försiktig och undersök legitima plattformar.
  • Fjärrsäljare: Vissa företag anställer distansförsäljare med utbildning. Starka kommunikations- och övertalningsförmåga är ofta avgörande.
  • Kundsupport för e-handel: Online-återförsäljare anlitar ofta kundsupportrepresentanter för att hjälpa till med orderförfrågningar och andra kundrelaterade frågor.

Sammanfattning

För att sammanfatta så finns det goda möjligheter att hitta ett bra och spännande distansjobb även för dig som inte har så mycket utbildning eller erfarenhet. Istället för erfarenhet kan du komma riktigt långt med god vilja och stor portion motivation. Tro på dig själv och fokusera på vad du är intresserad av och vad du faktiskt kan istället för att oroa dig för vad du just nu inte kan. Livet är en enda stor inlärningsportal och du kommer hela tiden lära dig nya saker som kommer ge dig nytta i ditt framtida arbetsliv.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/viktor-hoglin/" target="_self">Viktor Hoglin</a>

Viktor Hoglin

Viktor Höglin är frilansande skribent och översättare med många års erfarenhet inom teknik, IT och forskning. Har en grund som disputerad civilingenjör inom materialteknik och kemi.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

För många anställda kan tanken på att förhandla om sin lön vara både spännande och skrämmande. Det är en viktig aspekt av ens yrkesliv som kan påverka inte bara ens ekonomi utan även ens självkänsla och karriärutveckling. Att veta när man ska ta steget och förhandla...