Egenanställning, kallas också för lättföretagande, är en relativt ny typ av anställningsform där du som privatperson kan fakturera för frilansuppdrag utan att ha F-skatt eller enskild firma.
Genom ett så kallat egenanställningsföretag kan du fakturera dina kunder och få ut din lön ett par dagar efter de har betalat av den. Med andra ord så betalar din kund egenanställningsföretaget som du har valt vilket i sin tur delar ut lön till dig som deras anställd.
De mest etablerade svenska egenanställningsföretagen i dagsläget är de följande:
- Frilansfinans
- Coolcompany
- Pay2me
- Firmify
- Ukko
- Gigger
- Redflag
Dessa egenanställningsföretagen tar en viss avgift på några procent (oftast mellan 5–6%) av det belopp som du fakturerar för uppdraget. Vissa av dessa företag tar dock mindre, som t.ex. Gigger som tar 1 % och Redflag som tar 0 % (de tar istället en månadskostnad på 495 kr).
För- och nackdelar med egenanställningsföretag
Att privatpersoner kan numera fakturera andra utan ha ett eget företag är givetvis en intressant och positiv utveckling inom vårt dynamiska och digitala samhälle.
Såsom med det mesta på denna blå-gröna jord så finns det tydliga för- och nackdelar med att välja egenanställningsföretag, och här nedan går vi igenom de mest centrala.
Fördelar
- Enkelt och smidigt att fakturera dina kunder.
- Du får mer tid att göra det du faktiskt njuter av att göra.
- Egenanställningsföretaget sköter pappersarbetet som bokföring, skatt och sociala avgifter.
- Vissa kostnader, som t.ex. de som bedöms som förbrukningsmedel kan du får avdrag på.
- Du behöver inte registrera ett företag hos Skatteverket utan du blir anställd på egenanställningsföretaget.
- Du kan ta uppdrag hos olika uppdragsgivare där du har mycket kontroll över vilka dina kunder är, pris & lön och antal arbetade timmar m.m.
Nackdelar
- Du får ut mindre i lön på grund av avgiften som egenanställningsföretagen oundvikligen tar.
- Du kan inte anställa andra om du nu skulle behöva fler personal till uppdraget.
- Vissa kostnader är inte avdragsgilla som t.ex. datorer.
Relevanta fakta
- När du fakturerar genom egenanställningsföretag blir du mer eller mindre anställd hos det företaget och de räknas som din arbetsgivare.
- Egenanställningsföretag tar en viss provision för varje fakturering, oftast mellan 5–6% av totalbeloppet på fakturan.
- Som egenanställd har du rätt till allmän pension, dock så kan tjänstepensionen saknas från avtalet med egenanställningsföretagen.
Egenanställning, enskild firma eller aktiebolag
Om du är osäker på vad som passar dig bäst, egenanställning, enskild firma eller aktiebolag, så gäller det att (1) göra klart för dig själv vart dina prioriteringar och intressen ligger samt (2) hur verksamheten du bedriver är beskaffad (antal anställda, omsättning, typ av tjänst/produkt, lagliga förpliktelser).
Här nedan är ett par allmänna tips som kan hjälpa dig välja det rätta:
Egenanställning kan passa dig bra om du vill snabbt komma igång med dina uppdrag och vill slippa den eventuella huvudvärken som kommer med att sköta administrativa uppgifter som ingår i uppehållandet av en enskild firma eller aktiebolag.
Enskild firma kan vara bra val för dig om du inte har ett startkapital att investera i ett aktiebolag, och vill ta del utav vissa förmåner (tjänstepension, avdrag) som en egenanställd inte har, samt om du vill lära dig mer om hur man sköter skatt och pappersarbete för företag.
Aktiebolag passar dig bra om du har 50 000 kr som startkapital för att starta bolaget och om du vill separera företaget från dig själv, då ett aktiebolag är en egen juridisk person medan en enskild firma är kopplad till dig som privatperson. Aktiebolag kan också vara ett klokare val om du har en verksamhet med ett flertal anställda, då återigen med enskild firma så finns det risker att anställa andra eftersom vissa lagliga
Slutsats
Att vara egenanställd har sin charm och bekvämligheter, och nu är det enklare än någonsin med smidiga företag som Frilansfinans och Coolcompany. Även om dessa egenanställningsföretag tar en viss andel av din lön så kan det ändå vara värt att testa deras tjänster.
Personligen tycker vi att det kan vara värt att testa alla tre ovannämnda anställnings-/företagsformer. Aktiebolaget kan dock vänta om du inte är redo för att betala startkapitalet.
0 kommentarer