För- och nackdelar med olika egenanställningsföretag

Idag vänder sig alltfler människor till egenanställning, vilket är en slags anställningsform där privatpersoner har möjlighet att fakturera verksamheter för frilansuppdrag utan att behöva ha enskild firma eller F-skatt.

Anledningen till varför denna trendiga anställningsform växer idag är för att dessa egenanställningsföretag förenklar för privatpersoner att fakturera sina kunder utan att behöva tänka på pappersarbetet. Med andra ord så behöver de inte sköta bokföringen, skatter och inte heller registrera ett eget företag hos skatteverket samt att det möjliggör för dem att smidigt ta uppdrag hos flera olika uppdragsgivare. Den tydligaste nackdelen dock med att välja egenanställningsföretag över aktiebolag eller enskild firma är att man får ut mindre i lön, då dessa företag tar en avgift på varje uppdrag (mellan 4-7%).

I vår tidigare artikel gick vi igenom vad egenanställning är och hur det fungerar, men här hittar du en jämförelse mellan olika egenanställningsföretag som är verksamma på marknaden idag, tillsammans med de för- och nackdelar som respektive företag har.

Frilansfinans

Frilans finans är den största operatören på listan och förmodligen den verksamhet som flest känner igen. Företaget blev aktiv på marknaden år 1999 och har sedan dess hjälpt över 55 000 privatpersoner och egenanställda med fakturor, arbetsgivaravgifter och skatter.

Frilansfinans tar 6 % i administrationsavgifter.

Fördelar med Frilansfinans:

 • Personlig hjälp via mejl, telefon och chatt.
 • Ta del av Frilans Finans Basförsäkring utan extra kostnad.
 • Erbjuder förskottsutbetald lön.
 • Erbjuder sjuklön och a-kassa under särskilda eller uppfyllda villkor.

Nackdelar med Frilansfinans:

 • Fakturabeloppet är 500 kronor per faktura.

Coolcompany

När du tar del av företagets tjänster betalar du 5,98 % i administrationsavgifter och har du några frågor har du möjlighet för rådgivning via telefon, mejl och chatt. Coolcompany grundades år 1999 och erbjuder faktureringstjänst för egenanställda och privatpersoner utan företag. När du använder företagets tjänster för du dessutom ta del av tre stycken försäkringar: Olycksfallsförsäkring (TFO), grupplivförsäkring (TGL) samt ansvarsförsäkring.

Fördelar med Coolcompany:

 • Dina pengar betalas ut på bara 24 timmar.
 • Du kan också använda ”Expresspay” som betalar ut pengarna snabbare än så.
 • Endast 1 krona för lägsta fakturaavgift.
 • Erbjuder sjuklön och a-kassa under särskilda eller uppfyllda villkor.

Nackdelar med Coolcompany:

 • Använder du ”Expresspay” behöver du betala 7,45 % i administrationsavgifter.

Cansolo

Här har vi det egenanställningsföretag, Cansolo, med lägst administrationsavgift jämfört med de andra företagen i artikeln. Verksamheten grundades år 2003, de tar endast 3.95 % i avgift när du fakturerar via dem och kunder har möjlighet att få personlig service av företaget via telefon och mejl.

Fördelar med Cansolo

 • Endast 3.95 % i administrationsavgifter.
 • Kundservice via mejl och telefon.
 • Rätt till a-kassa under särskilda eller uppfyllda villkor.

Nackdelar med Cansolo

 • Ingen chatt finns tillgänglig.

Red Flag

Red Flag grundades 2016 och erbjuder ekonomitjänster för privatpersoner utan företag. Här får du ett paketpris på online bokföring, hantering av räkningar och kvitton, deklaration och bokföring och hantering av avgifter och skatter.

Fördelar med Red Flag:

 • Tjänsten kostar 498 kronor i månaden.
 • Självbokförande Mastercard kreditkort till Redflag kunder som du kan använda när du ska köpa in saker till företaget.

Nackdelar med Red Flag:

 • Timpris för rådgivning eller manuellt arbete som företaget behöver utföra.
 • Relativ hög månadskostnad.

Gigger

Gigger erbjuder inte bara fakturering och hjälp med skatter och avgifter, utan du kan också lägga upp jobb som arbetsgivare eller söka jobb och mindre frilansuppdrag som privatperson. Precis som resterande egenanställningsföretag erbjuder de också fakturering, skatteinbetalningar, försäkring för dig som använder deras tjänster och mycket mer.

Fördelar med Gigger

 • Administrationsavgift på 3.5 % av det fakturerade beloppet.
 • Företaget erbjuder dessutom en arbetsportal för både arbetsgivare och frilansare.

Nackdelar med Gigger

 • Bristande information på deras hemsida

Pay2me

Pay2me hjälper dig med hanteringen när det gäller frilansuppdrag eller fakturering från din egna verksamhet. De har en administrationsavgift som anpassas efter faktureringsbeloppet, 1.95% på belopp över 100 000kr, 3,95% på belopp över 35 000 kr och 5,95% på belopp under 35 000 kr. Pay2me hjälper egenföretagare med kvittoredovisning, sociala avgifter och skatt, faktureringar, RUT & ROT avdrag och liknande administrativa uppgifter, som egenföretagare annars behöver handskas med helt själva.

Fördelar med Pay2me

 • Personlig service och bra tjänster för egenföretagare, enskilda firmor eller frilansuppdrag.
 • Du kan enkelt ta del av tjänsterna från din dator, mobiltelefon eller surfplatta.
 • Låg administrationsavgift för större faktureringssummor.

Nackdelar med Pay2me

 • Relativ hög administrationsavgift på de mindre faktureringssummor.

Billfactory

Här har vi en verksamhet som endast tar 4 % i administrationsavgifter när du fakturerar med Billfactory. Kunder hos företaget får dessutom ta del av deras ansvarsförsäkring. samt blir försäkrad av TGL & GOA. Du får också möjlighet till rådgivning eller svar på funderingar genom att kontakta deras chatt, mejl eller över telefon.

Fördelar med Billfactory

 • Billfactory erbjuder service på mer språk än Svenska, vilket betyder att fler människor har möjlighet att vara egenanställd och få den administrativa hjälp som kan behövas.
 • Låg administrationsavgift jämför med resterande företag.

Andcompany

Andcompany är ett företag som erbjuder olika företagstjänster för egenanställda och konsultköpare. De tar en avgift på 4,9 % och hjälper dig med administrationen, kostnader, skatter, avgifter och du kan också hitta olika uppdrag hos dem, då de samarbetar med Interim Search AB.

Fördelar med Andcompany

 • Företaget erbjuder många olika tjänster till sina kunder.
 • Ta även del av andra förmåner och partnererbjudanden för hemsidor, visitkort och liknande service som kan hjälpa företaget att växa.

Slutsats

Tack vare smarta egenanställningsföretag som dessa kan du enklare ta hand om ditt egna företag eller frilansuppdrag. Har du själv inte koll på fakturor, skatter eller andra administrationsuppgifter kan det absolut vara värt att ta en titt på någon av dessa företag, som hjälper dig med just detta. Alla hemsidor har sina egna fördelar och nackdelar, så ta en titt på de specifika verksamheterna och se över vilket företag som hade passat dig och din situation allra bäst.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

5 Kommentarer

 1. Lina

  Hej,

  Ni har felaktiga uppgifter på Cansolo.
  De har 300 kr inkl. moms som minimibelopp per faktura.

  Svara
 2. Marie

  Jag saknar BolagsBolaget på listan

  Svara
 3. Dan

  Är det inte väsentligt vilka av dem som erbjuder sjuklön?

  Svara
 4. Nisse Brännvin

  Flera nackdelar med &company…

  Svara
 5. Heldin

  Listan saknar Workamo som av de som listats tar lägst avgift (3%).

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...