Vad är en enskild firma?

Skriven av CyberInkomst

mar 11, 2019

En enskild firma eller näringsverksamhet är en företagsform där du som privatperson och ägare driver och ansvarar för företaget. För enskilda firmor innebär att den ensamma ägaren, innehavaren, är samma legala person dvs. att organisationsnumret är samma som ägarens egna personnummer.

Den tydliga gränsen som finns mellan ett aktiebolag och aktieägarna finns inte när man bedriver enskild firma, då till skillnad från ett aktiebolag så är en enskild firma ingen juridisk person.

Eftersom företagets organisationsnummer är likvärdigt till företagarens egna personnummer så medför det att samtliga förpliktelser, såsom skulder och andra avtal är ditt egna ansvar.

Alla som bedriver enskilda firmor är bokföringsskyldiga. Detta innebär att samtliga relevanta affärshändelser, dvs. betalning av lån, skulder och utbetalning av lön, ska dokumenteras och bokföras.

Du gör detta genom att samla alla fakturor och kvitton i specifika pärmar i kronologisk ordning (efter datum). När du har gjort detta så registrerar du dessa i en grundbok och huvudbok. Sedan sammanställer du resultatet i en resultaträkning och balansräkning. Sist men inte minst så gör du bokslut utifrån underlaget du har sammanställt.

Relevant fakta

 • Det är relativt enkelt att starta enskild firma.
 • Du behöver inget startkapital för att starta en enskild firma.
 • Enskilda firmor är den vanligaste företagsformen i Sverige.
 • En enskild firma kan enbart ha 1 ägare.
 • Ansökan om F-skatt och momsregistreting görs på Skatteverket innan verksamheten tar sin början.
 • Organisationsnumret på en enskild firma är detsamma som företagsägarens personnummer.
 • Enskilda firmor är bokföringsskyldiga.
 • Om du har ett annat företag i konkurs kan du inte starta en enskild firma.
 • Det går att anställa andra, förutom familjemedlemmar, med enskild firma. Detta är dock inte det klokaste att göra då du blir personligt ansvarig för anställningsskydd, arbetsskador och sjukersättning.
 • Oftast behövs inte en revisor för en enskild firma.
 • Ditt företagsnamn är skyddad i det län du är bokförd i.
 • Du kan registrera ett företagsnamn på din enskilda firma för ca 800 kr per län.
 • Du kan starta enskild firma när du är 16 om du har dina föräldrars godkännande. Annars är det 18 som gäller.
 • Enskilda firmor kan du göra avdrag på alla kostnader som har med affärsverksamhetens lönsamhet att göra. (Böter, hjälp med deklaration, friskvård, kurser, rådgivning med mera ingår dock inte.)
 • Enskilda näringsidkare kan minska den personliga risken kopplat till firman genom att teckna en företagsförsäkring.
 • Det går att ha flera olika verksamheter i en och samma enskild firma. Dessa beskattas och redovisas samtidigt.

Slutsats

Enskilda firmor kan vara ett utmärkt sätt att påbörja din entreprenöriella resa. Många börjar som enskild näringsidkare och sedan när verksamheten tagit fart och utvecklats tillräckligt ombildar de det till ett aktiebolag.

Fördelen med enskild firma är att det är enkelt och kostnadseffektivt sätt att börja sitt företagande. Nackdelen är att du är personligt ansvarig för företagets affärshändelser och resultat.

Om du vill slippa pappersarbetet som en enskild firma bär med sig, så kan du ta en närmre titt på för- och nackdelarna med att jobba som egenanställd.

Förhoppningsvis har du nu blivit lite klokare kring hur en enskild firma fungerar och hur du startar ditt egna enskild firma.

Referenser

<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...