För- och nackdelar med distansjobb

Skriven av Daniel Seker

sep 30, 2022

Distansjobb har blivit en standard i dagens digitala värld, speciellt i efterföljderna av pandemin. Fler och fler företag erbjuder sina arbetare möjligheten att jobba på distans eller hemifrån och fler skolor erbjuder utbildningar som är lämpade för distansjobb.

För vissa människor passar distansjobb dem väldigt bra, för andra som är mer extroverta och socialt betingade så kan isoleringen av ett distansjobb vara mindre gynnsamt.

Här går vi igenom ett par för och nackdelar med att jobba på distans, vi börjar med fördelarna.

Fördelar

Spara tid, energi och pengar

Vare sig det handlar om kollektivtrafiken eller din egen personbil, så möjliggör distansjobb ett konkret sätt att minimera eller till och med eliminera pendling fram och tillbaka till jobbet. Du sparar tid, pengar och energi som du i stället kan använda på att vara med produktiv eller mer hälsosam.

Tid och energi sparar du genom att ditt kontor alltid är med dig. Med din dator och internet har du alltid tillgång till jobbet och dina verktyg. Du slipper åka fram och tillbaka till arbetsplatsen, som för vissa kan ta flera timmar om dagen. Flera timmar som är helt enkelt slösade utifrån ett produktivitetsperspektiv. Dessa timmar som kan istället nyttjas för att lära sig en ny färdighet, förbereda en hälsosam lunch, ta en promenad, träna styrketräning eller varför inte ta några stunder för att centrera dig själv för att öka ditt psykologiska välbefinnande.

Pengar sparar du bland annat genom bil och bränslekostnader, månadskort för kollektivtrafiken, dyra luncher som blir allt dyrare med tiden. Potentialen för distansjobb att hjälpa dig spara pengar, både kort och långsiktigt ska inte underskattas.

Utifrån ett hållbarhets och miljöperspektiv så kan man enkelt se hur distansjobb kan ha sina tydliga fördelar, med mindre koldioxidutsläpp m.m.

Skapa din egna bästa arbetsmiljö

Att jobba hemifrån ger dig möjligheten att skapa och kultivera en arbetsmiljö som är bäst lämpad till dig som individ och arbetare. Om du har en bra relation med företaget och arbetsgivaren samtidigt som du faktiskt tycker om ditt arbete, så kommer du med all sannolikhet gradvist skapa en arbetsmiljö som gör dig så produktiv och effektiv som möjligt.

Givetvis kräver detta lite disciplin, men om det finns så är sannolikheten för att skapa en optimal arbetsmiljö ganska stor.

Ta vara på fysisk och mental hälsa

Om du jobbar hemifrån så får du mer tid över till att ta hand om dig själv mer, både fysiskt och mentalt. Detta kan innebära mer träning och mer personlig tid till dig själv. Meditation, yoga, träning, promenader kan du planera in i dagen betydligt enklare om du slipper tänka på restiden fram och tillbaka till jobbet.

Nackdelar

Kommunikationsproblematik

Ett av större potentiella problemen med ett distansarbete är effektiv och korrekt kommunikation mellan arbetskollegor. Detta är ganska logiskt med tanke på att alla befinner sig på sin egna unika plats medans om alla jobbar under samma tak, dvs. på ett kontor, så är det enklare att bara fysiskt kommunicera.

Det finns givetvis olika lösningar eller medel för att minska kommunikationsproblematiken, dock så är på plats arbete oftast överlägsen när det gäller kommunikation mellan kollegor.

Brist på arbetsdisciplin och motivation

Det kan vara svårt att hålla sig motiverad eller disciplinerad om man inte har någon som kontrollerar eller fysiskt närvarar och påminner om att man faktiskt befinner sig på jobbet. Det är alltså lätt hänt att man blir slapp om man inte aktivt utövar disciplin på arbetet i fråga.

Man hamnar enkelt i en mentalitet där allt går att skjuta upp och att arbetstiderna blir alldeles för flexibla och därmed potentiellt ineffektiva. Detta kan vara riskfyllt och i värsta fall leda till ett avsked om man inte har ordning och reda på sitt arbete och arbetstid.

Brist på social interaktion

För de flesta av oss så kommer avsaknaden och känslan av fysisk social interaktion mellan kollegor göra sig uppenbar. Vi människor är sociala varelser, såsom du redan säkerligen hört många gånger vid det här laget, och det stämmer verkligen. Brist på social interaktion och fysisk närvaro mellan människor kan leda till en känsla av isolering, ensamhet och om det går verkligen illa, depression.

Givetvis så skiljer detta fenomen sig mellan individer, vissa människor klarar av ”ensamhet” och isolering betydligt bättre än andra, medan andra som är med utåtriktade behöver att träffa människor på en daglig basis.

Slutsats

Distansjobb är här för att stanna. Pandemin fortskyndade övergången av en stor del av vårt samhälle till att börja jobba helt och hållet på distans. Givetvis kan inte alla arbeten och tjänster utföras på distans, men utbudet växer och möjligheterna med.

Det finns numera företag som är helt och hållet distansbaserade. Fully remote kallar de sig på engelska. Om detta är något som du tycker låter intressant, ta gärna en titt på vår artikel om vilka utbildningar som kan leda till att få ett distansjobb som betalar bra och är kul.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...