10 tips för dig som vill förhandla lön

Skriven av CyberInkomst

aug 14, 2023

Att be om en högre lön kan vara en utmanande process, men med noggrann förberedelse och effektiv kommunikation kan du öka dina chanser till framgång.

Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan be om en högre lön:

Forskning och förberedelse

Innan du begär en högre lön är det viktigt att förbereda dig genom att utföra noggrann forskning. Undersök genomsnittliga löner för din befattning och bransch på webbplatser som Unionen, Indeed och eventuella branschrapporter. Detta ger dig en realistisk uppfattning om vad som är rimligt att begära.

Fundera över dina egna framgångar och hur du har bidragit till ditt företags framgångar. Samla dokumentation om projekt du har drivit, resultat du har uppnått och positiva feedback du har fått.

Låt dig dock inte begränsas av dessa ”medianlöner” utan om du känner att du är värd mer än vad medianlönen är så ska du argumentera för det.

Tidpunkt

Välj rätt tidpunkt för att diskutera din lön. Årliga prestationsöversyner eller när du har tagit på dig mer ansvar, som efter en framgångsrik projektledning, är ofta lämpliga tillfällen.

Notera att du bör undvika att välja en tid då företaget har särskilt hög arbetsbelastning eller ekonomiska svårigheter. Då kan det vara klokare att hitta sätt att avbelasta företaget som du sedan kan använda som argument för högre lön.

Välj rätt tillvägagångssätt

Du kan välja mellan att ha en formell diskussion om lönen, som under ett avtalat möte med din chef eller HR, eller en mer avslappnad konversation om karriärutveckling och kompensation under ett lunchmöte.

Välj det tillvägagångssätt som känns mest passande för din arbetskultur och din relation med din chef eller överordnade.

Öva på din presentation

Skapa en övertygande och kortfattad presentation där du framhäver dina viktigaste prestationer och kompetenser. Övning är nyckeln här. Repetera din presentation högt eller för en vän för att bli bekväm med att uttrycka dina argument tydligt och självsäkert.

Visa värde

Betona de specifika prestationerna och projekten som har gagnat företaget. Fokusera på resultat och kvantifierbara framgångar, som att öka försäljningen med en viss procentandel eller minska kostnaderna genom ett specifikt åtgärdsprogram.

Ha självförtroende och var professionell

När du närmar dig lönediskussionen, var säker på dig själv och din presentation. Tala med en lugn och professionell ton. Det är viktigt att framstå som självsäker och övertygande utan att vara arrogant.

Använd data och fakta

Hänvisa till konkreta siffror och data för att stödja dina argument. Om du har överträffat försäljningsmål, ökat produktiviteten eller bidragit till någon speciell prestation, presentera dessa resultat med faktiska siffror.

Var öppen för diskussion

Var beredd på att arbetsgivaren kan vilja diskutera och förhandla om lönen. Öppenhet för dialog och möjlighet att nå en kompromiss är viktigt. Lyssna på arbetsgivarens perspektiv och argument och visa att du är villig att hitta en lösning som är gynnsam för båda parter.

Det vill säga, var inte enbart fokuserad på dina egna intressen utan det är också viktigt att få arbetsgivaren att känna att ni möts i mitten och att det nya upplägget gynnar båda parter.

Praktisera aktivt lyssnande

När arbetsgivaren svarar på din begäran, lyssna noga på deras synpunkter. De kan dela värdefull information om budgetrestriktioner, företagsmål eller andra faktorer som påverkar beslutet om lönejusteringar.

Uttryck tacksamhet

Oavsett om din begäran blir beviljad eller om det krävs mer diskussion, uttryck tacksamhet för att din arbetsgivare tar tid att diskutera din lön. Att visa professionalism och uppskattning under hela processen är viktigt för att upprätthålla en positiv arbetsrelation.

Sammanfattning

Kom ihåg att förhandla om en högre lön är en färdighet som kräver övning. Var beredd på olika svar, och om företaget inte kan möta din önskade lön, överväg andra förmåner eller tillväxtmöjligheter som kan kompensera för det.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...