Förmånliga lån för studenter

Skriven av Jacques Georget

apr 25, 2019

Att hitta finansiering till sina drömprojekt och måsten är inte lätt som student. Haken ligger i att de allra flesta kreditinstitut kräver en inkomst från dig som lånesökare och att studentmedlet ej räknas med under kategorin inkomst för bankerna. Men deppa inte för det finns några bra alternativ även till dig som student.

Studentlånet hos SEB – ett förmånligt lån för er som studerar

SEB logga

Bland storbankerna är det en bank som står ut ur mängden med ett lån riktat mot studenter – ett lån som faktiskt även är på bra villkor och med en generös ränta, nämligen SEB. Banken erbjuder sina befintliga kunder studentlån på upp till 25 000kr med en återbetalningstid på upp till 6 år. Den aktuella räntan för lånet är 7.0% (2019.04.24) och med en återbetalningstid på 6 år blir den månatliga amorteringen, inklusive ränta, strax över 500kr.

Vad SEB gör i praktiken är att de i sin kreditbedömning av dig som student bortser från inkomstkravet, så förutsatt att du inte har några betalningsanmärkningar och även är kund hos SEB, så är lånet i princip ditt.

För mer information om SEB’s studentlån, besök följande adress: https://seb.se/privat/betala/studenterbjudande/studentlan

Komplett Bank – IT företaget som blev bank och nu erbjuder lån till studenter.

Komplettbank logga

Många av er känner säkert igen Komplett som en av Sveriges ledande onlinebutiker för datorutrustning. De har funnits med länge i gamet och 2014 startade de sin egna bank, Komplett Bank och deras lån riktar sig faktiskt även till studenter.

En av bankens profileringar är att de erbjuder sina kunder amorteringsfrihet. Detta innebär att du som student kan välja att skjuta upp din amortering tills dess att du avslutat dina studier och fått ett jobb – en extra finess som kan vara användbar om ni frågar mig.

Bankens exempelränta ligger på 10.28 procent men sätts sedan individuellt beroende på era ekonomiska förutsättningar. Den exakta räntan får ni reda på om ni godkänns som låntagare och jag rekommenderar att ni inte accepterar en ränta över 12 procent.

Mer information om Komplett Banks studentlån hittar ni på följande sida: https://www.komplettbank.se/lana/lana-pengar/lana-pengar-som-student/

Studentkåren på ert Universitet kan eventuellt hjälpa – Uppsalas studentkår erbjuder handlån

Om ni är universitetsstudent kan Studentkåren där ni studerar eventuellt hjälpa till med ett mindre lån. Studerar ni vid Uppsala Universitet så erbjuder Uppsalas studentkår så kallade handlån för sina studenter. Lånet är på upp till 3000kr och lånas ut i upp till två månader. Lånet är räntefritt och kostnaden för lånet är istället en avgift på 2% av lånebeloppet. Skulle ni exempelvis låna 3000kr blir avgiften till Uppsalas studentkår därmed 60kr.

Information om Uppsala studentkårs handlån finner ni här: http://www.uppsalastudentkar.se/resurser_och_service/handlan

Kreditutrymme hos Credway – om ni endast utnyttjar delar av er kredit under kortare perioder

Credway logga

Ett låneinstitut som inte kräver ett eventuellt byte av bank och som accepterar de flesta ansökningar, förutsatt att du inte har en betalningsanmärkning är Credway.

Credway bortser från inkomstkravet, men naturligt är att kreditinstitut som bortser från kravet på inkomst även har en högre ränta, så knepet här är att skaffa sig en kredit och inte ett lån, och att sedan endast utnyttja delar av krediten i nödfall under kortare perioder tills nästa CSN-betalning kommer.

Med en effektiva årsränta på 30% ligger Credway högt jämfört med de traditionella bankerna men inom sin nisch är de konkurrenskraftiga.

Om ni endast (1) utnyttjar delar krediten och (2) under kortare perioder, behöver upplägget inte kosta er särskilt mycket. Så som en brygga mellan CSN’s utbetalningar av studiemedlet, om ni en enstaka månad råkat övertrassera ert konto, är det faktiskt ett fungerande alternativ. Credway använder sig heller inte av UC’s kreditupplysning. Fördelen med detta är att er kreditansökan inte registreras hos UC, vilket ser bättre ut på pappret vid framtida låneansökningar.

Hos Credway kan ni ansöka om ett kreditutrymme på upp till 30 000kr men ni betalar alltså endast ränta på den del av krediten som ni utnyttjar. Om ni väljer detta alternativ är viktigt att ni är disciplinerade och det ska absolut inte vara ert försthandsval.

Det oslagbara lånet – CSN lånet – även när du inte behöver det?

Jag vet att det finns vissa av er där ute som känner att ni endast behöver bidragsdelen från CSN och att ni hellre lever på de besparingar ni har. Men är ni inte väldigt förmögna eller helt övertygade i er sak så vill jag lyfta fram en infallsvinkel till dilemmat. Notera dock att detta endast är en infallsvinkel och inte en rekommendation.

För det första är det viktigt att poängtera att ni inte kan spara lånedelen hos CSN tills senare. De veckor ni studerar med endast bidragsdelen dras från era totala veckor med studiestödsberättigade. Det innebär alltså att möjligheten till lånedelen från CSN för de veckor ni har studerat med CSN-stöd försvinner även om ni endast utnyttjade bidragsdelen.

För det andra har räntan på CSN’s studielån legat på 1.36 procent i genomsnitt (2008-2018). En så pass låg låneränta hittar ni inte hos någon kommersiell aktör och är ni dessutom student utan arbetsinkomst är möjligheten till att överhuvudtaget bli beviljad ett lån mycket begränsad.

Därför kan det vara ett alternativ att alltid ansöka om lånedelen hos CSN när ni studerar, och under de månader ni klarar era levnadskostnader utan lånet, helt enkelt lägga undan det för ”sämre tider” eller till ett framtida projekt som ni kanske vill starta. Vi har ju alla en entreprenör i oss ? – och ingen bank skulle ha erbjudit er en årsränta på 1.36 procent.

Slutsats

Av de förslag jag presenterat är SEB’s studentlån det absolut bästa. Lånet har låg ränta och är från en väletablerad bank som även kan erbjuda er en komplett lösning med sparkonto och bankkort. SEB har också bankkontor åt sina kunder, där ni kan få personlig service på plats.

Credway är endast ett låneinstitut och bedriver ingen bankverksamhet. De kan alltså endast erbjuda sina låneprodukter till er som kund. Räntan är betydligt högre än SEB’s och om ni väljer en låneprodukt som Credway så välj deras kredit och inte lånet, och använd det mycket sparsamt och disciplinerat, och endast under korta perioder.

Det bästa alternativet är att arbeta vid sidan av era studier och undvika extern finansiering i form av lån och krediter. För som allt annat här i livet så kostar det att låna och med ett arbete får ni även värdefull erfarenhet inför er framtida karriär.


<a href="https://cyberinkomst.se/author/jacques-georget/" target="_self">Jacques Georget</a>

Jacques Georget

Jacques Georget har en dubbel kandidatexamen i finansiell ekonomi och nationalekonomi från Göteborgs Universitet och har studerat nationalekonomi på mastersnivå vid Uppsala Universitet. Han har en stor passion för bank & finans och då särskilt för börsanalys.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...