Företagande kan se ut på många olika sätt i dagens högteknologiska och digitala värld. Egenanställningsföretag är ett av dessa tillvägagångssätten som har växt väldigt mycket det senaste decenniet. Att vara egenanställd via ett egenanställningsföretag kan underlätta för privatpersoner att generera inkomst vid sidan eller till och med som heltid.
När man är fast anställd på heltid som jag råkar vara, orkar man inte alltid påbörja processen att starta något eget, vare sig det är enskild firma eller aktiebolag. Om det handlar om relativt små summor när det gäller sidosysselsättningen så är det ganska naturligt att försöka undvika överflödig huvudvärk och pappersarbete som man onekligen får på köpet när man startar eget.
Jag vet inte hur ni tänker, men sinnesfrid och mindre pappersarbete låter ganska bra för mig. Utifrån detta tänk bestämde jag mig för att testa på tjänsten Frilans Finans, ett företag som jag var medveten om sedan många år tillbaka, tack inte minst till deras marknadsförande affischer som de la på display i pendeltågen som jag stötte på ibland.
I och med det så har ni här min ärliga och osponsrade recension av egenanställningsföretaget Frilans Finans.
Fördelarna
Smidigt och användarvänligt
Det bästa med Frilans Finans jämfört med konkurrenterna är hur smidig och användarvänlig deras applikation är, både på webb och på telefon. Jag måste medge att den första egenanställningsföretaget jag provade på var Frilans Finans, då hade jag givetvis inget annat att jämföra med. Men när jag börja få in fler uppdrag här och där tänkte jag lite kring hur jag kunde kringgå den relativt höga avgiften som Frilans Finans tar.
Utifrån detta tänk testade jag en annan egenanställningsföretag som erbjöd en avgift som var nästan hälften, dock så varade det inte länge med tanke på att jag hade blivit så pass van med hur smidigt och användarvänligt system Frilans Finans hade. Alltifrån att skapa fakturor och historiköversikt till navigation och processen att få betalt.
Frilans Finans var helt enkelt överlägsen och därmed värd de extra procenten som de tog i avgift.
Bra service och rådgivning
Om du stöter på något problem så finns det en kostnadsfri personligservice när du är inloggad. Det är ju bra, även om jag behövt använda det enbart ett fåtal gånger så är det trevligt att hjälp finns tillgängligt så nära och snabbt. Detta är till skillnad från andra egenanställningsföretag som jag faktiskt behövde en hel del hjälp med men var väldigt långsam med att få den. Ännu en poäng till FF.
Avgiften går att minska ju mer du fakturerar
Frilans Finans har introducerat ett system där du kan samla poäng och nå 6 olika nivåer. Ju mer du fakturerar så kan du gradvist betala mindre i avgift. Takhöjden är dock ganska hög, dvs att nå nivå 2 från nivå 1 (där jag befinner mig nu) så behöver jag samla in 100 000 poäng, vilket motsvarar ungefär 100 000 fakturerade kronor.
När jag når nivå 2 så minskas avgiften från 6% vilket är standard, till 5,75%. Om du når nivå 6, vilket är ca 1 500 000 kr/poäng så minskas avgiften ända ner till minimum av 4%. Det är inte alltför mycket men är dock något att se fram emot om man verkligen tänker satsa på Frilans Finans och inte ett eget företag.
Nackdelarna
Hög avgift
Avgiften ligger på 6% vilket är ganska högt med tanke på en del andra egenanställningsföretag som erbjuder så lågt som 3% i avgift för varje faktura. Givetvis finns möjligheten att gradvis sänka avgiften men det krävs en hel del fakturerande för det, det skulle vara bra om de kunde sänka ribborna så att vanliga människor kan ha mer att se fram emot.
Inga avdrag (av värde)
När jag köpte en laptop för 7500kr så frågade rådgivningsteamet i chatten för möjlighet för avdrag på det köpet, svaret var dock lite tråkigt då man inte kunde få avdrag för inköp av varor av bestående värde utan enbart för förbrukningsvaror. Det skulle vara väldigt positivt att kunna få mer avdrag, då skulle definitivt fler människor överväga att köra Frilans Finans misstänker man.
Slutsats
Det är skönt att slippa bokföringar och bokslut, samtidigt så är det lite surt att inte få ut så mycket pengar som det går från sina frilans uppdrag. Detta är en balansakt som varje person får göra med tanke på vad de vill fokusera på och vad som passar dem bäst i deras nuvarande situation.
För mig så har Frilans Finans fungerat ganska bra hittills, om jag dock får betydligt fler uppdrag med högre prislappar på de så kan det vara värt att starta ett eget aktiebolag för möjlighet att ta ut utdelning till lägre beskattning.
0 kommentarer