3 bästa inkomstkällor för en nischsajt

Skriven av Daniel Seker

okt 3, 2018

Om du nu har utforskat CyberInkomst en aning så har du med all sannolikhet stött på de 15+ olika smarta sätten man kan tjäna pengar online. Gemensamt för hemsidor, bloggar och nischsajter så handlar inkomsten kommer ner till två fundamentala aspekter, nämligen webbtrafik och inkomstoptimering per besökare.

För nischsajter är vissa inkomstkällor mer passande än andra.

Om du inte vet vad en nischsajt är så är här en generell sammanfattning med den monetära aspekten exkluderad:

”En nischsajt är en hemsida som fokuserar på att skapa intressant och användbart innehåll för en avgränsad målgrupp inom en viss marknad. Innehållet kan vara alltifrån blogginlägg och bilder till videoklipp och podcast som besökarna hittar sig till genom sökmotorer, sociala medier och referenser.”

Här nedan går vi igenom tre utmärkta inkomstkällor som lämpar sig bra för en nischsajt.

Displayannonser

display annonser

Displayannonser från storspelarna Google Adsense, Media.net och liknande annonsnätverk är ett legitimt sätt att tjäna pengar online.

Vad är display annonser?

Displayannonser, kallas även för banner annonser, är alltifrån loggor och text till rörlig bild och interaktiv media, dvs. annonser i olika format som placeras på specifika ställen på en hemsida. När en besökare klickar på annonsen och landar på annonsörens önskade landningssida så får sajtägaren ett visst antal kronor/ören från annonsören och annonsnätverken.

De vanligaste banner storleken som man brukar se på nätet som annonserar med displayannonser är:

 • 300×250
 • 728×90
 • 336×280
 • 300×600

Denna inkomstkälla är dock högst beroende på din sajts webbtrafik och huruvida nischen du befinner dig i är tillräckligt lukrativ, dvs. har tillräckligt med annonsörer som har produkter och tjänster i din nisch. Fördelen med att tjäna pengar på displayannonser är att det är väldigt enkelt att implementera och förblir rätt så passivt.

Generellt så behöver man tusentals besökare om dagen för att kunna tjäna något märkvärdigt på sin sajt från displayannonser.

Webbtrafik blir med andra ord fokuset för denna inkomstkälla.

Hur ökar man webbtrafiken till sin sajt då?

Det bästa och mest långsiktiga sättet jag känner till är genom att optimera ditt innehåll för sökmotorer (SEO). Sociala medier är också användbara till en viss grad och i viss utsträckning. Om jag skulle fokusera på ett enda social media för webbtrafik i 2018/2019 så skulle det definitivt vara Pinterest, i synnerhet engelsktalande sajter. Facebook och Twitter är inte lika effektiva som förut, speciellt webbtrafik från Facebook då de begränsade den organiska räckvidden av inlägg från företagssidor avsevärt ett par år sedan (2013-2014+).

Med det sagt så rekommenderar jag att du väntar en bra bit innan du registrerar på ett annonsnätverk som Google Adsense och börjar sätta upp annonser på din hemsida, mycket hellre att du börjar med att recensera produkter och tjänster för att initialt tjäna pengar på din nischsajt. Detta kallas för affiliatemarknadsföring.

Affiliatemarknadsföring

Affiliate marketing, eller affiliatemarknadsföring på svenska, är ett relativt simpel affärsmodell men potentiellt stor inkomstkälla för din nischsajt. Vissa nischer passar bättre med affiliate marketing än andra, i synnerhet de nischerna som har många produkter som säljer bra och för en bra summa.

Affiliate marketing i ett nötskal handlar om att få personer att köpa andras produkter genom en unik länk till deras sajt från dina digitala kanaler

Fördelen med affiliate marketing jämfört med display annonsering är att med affiliate marketing kan du tjäna betydligt mer pengar med färre antal besökare. T.ex. den potentiella inkomsten som kan utvinnas från 100 målmedvetna besökare som hittar dina affiliate inlägg är nästan alltid högre än 1000 besökare som vardagligt surfar på dina inlägg med monetiserad med displayannonser.

Hur börjar man med affiliatemarknadsföring för en nischsajt?

Ett bra sätt är att skapa innehåll i form av produkt/tjänst recensioner. Detta kan vara textinlägg som ingående beskriver för- och nackdelar med en viss produkt samt med några relevanta bilder strödda här och där för användarupplevelsen.

Ett annat bra sätt är att skapa och gradvist växa en e-postlista och sedan erbjuda prenumeranterna en produkt relaterat till deras intresse och din nisch.

Ett tredje sätt är att skapa en YouTube kanal och videoklipp sammankopplad till din nischsajt och sedan länka till affiliate produkter i beskrivningsrutan.

Några vanliga affiliatenätverk eller program som du kan registrera dig på är följande:

 • Amazon Associates (Amazon associates lämpar sig bra för en engelskspråkig sajt med sin målgrupp i USA)
 • Tradedoubler (Svenskt affiliate nätverk)
 • Adrecord (Ännu ett svenskt affiliatenätverk)
 • Commission Junction (Internationella annonsörer)
 • Adtraction (Affiliatenätverk som spänner sig över hela Norden, dvs. Sverige, Danmark, Norge och Finland men också länder som Polen och Spanien)
 • Shareasale (Storspelare i affiliatemarknadsförings världen där många företag annonserar på)
 • Clickbank (Kan vara lukrativt för vissa nisch men annonsörerna brukar vara av låg kvalité och med för mycket clickbait)

Informationsprodukter

Om du vill ta intäkterna på din nischsajt till nästa nivå så är informationsprodukter bland de mest lönsamma sätten du kan ”monetisera” din sajt med.


En informationsprodukt kan kort och koncist definieras som en produkt som erbjuds på internet i en digital format. Med andra ord så kan informationsprodukter kan vara många saker eller i många olika format, alltifrån e-böcker och ljudböcker till online kurser och webbapplikationer.

Det bästa med en nischsajt är att du kan ha ett sortiment av flera informationsprodukter relaterat till de ämnena du skapar innehåll kring.

Om du har en hemsida som handlar om meditation, yoga och andlighet så skulle du kunna sälja en e-bok om meditation för unga, en videokurs om yoga för nybörjare eller en ljudbok om andlighet i modern tid.

Denna inkomstkälla blir betydligt enklare om du har en definierad målgrupp samt tillräckligt med relevanta, engagerade och lojala besökare på din sajt. När du har dessa så kan du enkelt förvärva potentiella kunder genom bl.a. native annonsering och/eller e-postmarknadsföring.

Slutsats

Nischsajter kan vara väldigt stabila inkomstbringande tillgångar för dig som sajt ägare har du nu förhoppningsvis insett.

Vissa hemsidor bestämmer sig för att gå display annons vägen, andra affiliatemarknadsföring, medan de stora spelarna skapar egna digitala produkter som de säljer för en bra summa. Det ena behöver dock inte utesluta det andra, utan de nischsajter som blir till en s.k. ”auktoritet sajt” kombinerar alla tre för att skapa en väldig pengamaskin som pumpar ut stora summor med pengar till sajt ägaren varje månad.

Om du är intresserad av att skapa en egen nischsajt på WordPress så kan du ha en titt på vår guide för nybörjare.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...