Vad är kryptovalutor? För- och nackdelar, intressanta faktan

Skriven av CyberInkomst

aug 8, 2019

Virtuell valuta, digital valuta, kryptovalutor – kärt barn har många namn, men vad handlar det egentligen om och vad är det? Du känner säkert igen valutorna Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, Ripple, Litecoin eller andra populära namn.

Det går inte att jämföra kryptovalutor med kontanter eller vanliga pengar. Dock är det många system runt om i världen som börjar integrera digitala valuta i sina verksamheter och butiker, istället för att fortsätta producera sedlar och mynt. Alla transaktioner är anonyma och säkra, vilket många människor uppskattar när det handlar om just överföringar.

Bitcoin var den första kryptovalutan som det pratades om och idag är det fortfarande den populäraste digitala valutan att investera i. Det finns dock över 1500 olika virtuella valutor idag och nya lanseras hela tiden.

När du använder kryptovalutor skickar du transaktionerna peer to peer över internet. Det hela började med att slippa ha banktjänster eller andra användare som mellanhand via transaktionerna, för att istället låta privatpersoner kan skicka till och från varandra utan extra kostnader eller avgifter.

Hur fungerar kryptovalutor?

En kryptovaluta är en del av ett nätverk (också kallat peers) och detta nätverk ger användarna möjlighet att se transaktionerna och saldot på kontot. Skillnaden är att transaktionerna mellan användarna behöver bekräftas innan betalningen genomförs och det är bara miners som kan godkänna överföringar.

Transaktionen kan vara falsk innan den är bekräftad, men när den väl är godkänd är den omöjlig att förfalska. Den skickas då vidare till ett blockchain, som är en datainsamling av transaktioner som skickats.

Fördelar med kryptovalutor

Digitala valutor är anonyma, säkra, snabba och oberoende av banker och andra verksamheter. Det tillkommer alltså inte extra transaktionsavgifter eller avgifter som det annars görs från andra aktörer.

När du skickar över Bitcoins eller andra kryptovalutor, är transaktionen inte kopplad direkt till din identitet. Du behöver inte ange personnummer eller andra känsliga uppgifter när du handlar eller överför med kryptovalutor.

Alla transaktioner är säkra via kryptografiska system. Det är bara du som har tillgång till din nyckel och endast du som kan överföra din valutan till andra användare.

Nackdelar med kryptovalutor

Kryptovalutor är oberäkneliga och svängarna kan vara riktigt höga. Det kan alltså vara rätt så riskabelt att investera.

En väldigt uppenbar nackdel med kryptovalutor är svårighetsgraden av inlärningen. Det kan alltså vara lite svårt att förstå i början, speciellt om du inte är så tekniskt insatt. Är du dock intresserad av investering kan det bli en nöje att lära sig alla de nödvändiga delarna.

Kryptovalutor är oberäkneliga och svängarna kan vara riktigt höga. Det är alltså rätt riskabelt att investera i kryptovalutor då du inte riktigt kan lita på hur marknaden kommer se ut.

Eftersom kryptovalutor är ett relativt nytt fenomen i samhället så är det förståeligt att människor inte litar på det nya systemet. Detta innebär vidare att många företag och privatpersoner inte accepterar kryptovalutor som en legitim valuta, åtminstone i dagsläget.

Intressanta faktan om kryptovalutor

  • Digitala valutor är väldigt volatila (Något du möjligtvis har lagt märke till är hur volatila kryptovalutor är i praktiken. Detta är bland annat på grund av att decentraliseringen som kännetecknar kryptovalutor)
  • Decentralisering är fundamentalt hos kryptovalutor (De flesta kryptovalutorna är decentraliserade, vilket innebär att ingen central bank eller företag styr valutan, även personen eller företaget som skapade valutan)
  • Det finns mer än 1500 olika kryptovalutor (Ett par populära exempel är Bitcoin, Ripple, Dogecoin, Ethereum, Litecoin)
  • Bitcoin anses vara den första decentraliserade kryptovalutan (Bitcoin är dagens mest etablerade kryptovaluta, skapades av individen/gruppen Satoshi Nakamoto)
  • Block mining är processen där man fäster eller bekräftar nya transaktioner på en global ledger (blockchain)
  • Blockchain teknologin är den riktiga drivkraften av kryptovalutor
  • Det finns spekulationer att Google kan lansera sin egna kryptovaluta (Under en viss period förbjöd Google annonsering av kryptovalutor på sina plattformar, nu har de dock upphävt förbudet, och vissa anser att detta är ett tecken på att de kommer lansera sin egna kryptovaluta)
  • Kryptovalutor är förbjudna i vissa länder eller mer specifikt i dessa följande 6 länder har kryptovalutor blivit förbjudna av staten: Algeriet, Bolivia, Ecuador, Bangladesh, Nepal, Kambodja

Sammanfattning

Ju mer du lär dig om kryptovalutor och hur de fungerar, desto bättre. Du kommer enklare se hur du kan använda kryptovalutor för att göra säkra transaktioner online, men känn dig inte alltför vilsen när du börjar titta in på marknaden – det finns mycket att lära sig!

Kryptovalutor är högriskinvestering och det kan vara svårt att veta om valutan kommer gå upp eller ned i värde. Tänk alltid på att göra kloka beslut om du ska börja investera i kryptovalutor, oavsett om det handlar om stora namn som Bitcoin eller om du vill börja investera i helt nya aktörer på marknaden.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

För många anställda kan tanken på att förhandla om sin lön vara både spännande och skrämmande. Det är en viktig aspekt av ens yrkesliv som kan påverka inte bara ens ekonomi utan även ens självkänsla och karriärutveckling. Att veta när man ska ta steget och förhandla...

10 tips för dig som vill förhandla lön

10 tips för dig som vill förhandla lön

Att be om en högre lön kan vara en utmanande process, men med noggrann förberedelse och effektiv kommunikation kan du öka dina chanser till framgång. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan be om en högre lön: Forskning och förberedelse Innan du begär en högre lön...