4 missuppfattningar om Bitcoin och kryptovalutor

Det verkar vara en vanlig egenskap hos människor att misstänka nya saker som dyker upp i samhället. I synnerhet saker och ting som är svårförståeligt för majoriteten i samtiden. Nästan alla stora uppfinningar och revolutionerande idéer under människans historia har i sin tidiga skede vart kritiserad och förlöjligad. Blockkedjerevolutionen och kryptovalutor som Bitcoin är inget undantag.

I denna artikel går vi igenom ett par vanliga missuppfattningar om blockkedjeteknologin och i synnerhet kryptovalutan Bitcoin:

1. ”Bitcoin används mycket för olagliga ändamål och av kriminella”

Detta verkar vara en ganska vanlig missuppfattning om bitcoin och andra kryptovalutor. Det är givetvis sant att kryptovalutor har använts och används även idag av kriminella individer och tvivelaktiga företag men vad gör inte det? Detta kan sägas om vanligt pengar, fiatpengar, guld, mat, avokado, knark och andra potentiellt värdefulla industrier.

I en ny publicerad studie från Chainalysis påpekas att majoriteten av kryptovalutor använts inte i kriminella syften och även att användning av kryptovalutor från kriminella individer och grupper verkar minska. Enligt studien så minskades procentantalet kriminella från 2.1% av hela kryptovalutomarknaden året 2019 ($21.4 miljarder dollar) till 0.34% året 2020 ($10.0 miljarder dollar).

De huvudsakliga anledningar till varför denna missuppfattning har växt är troligtvis på grund av att det är en ny teknologi som är decentraliserad och anonymt, vilket kan anses vara hotande till den rådande ordningen eller systemet som dominerar i våra samhällen.

2. ”Kryptovalutor är inte så säkra som de flesta tror”

Allt som börjar dra in stora mängder pengar lockar oundvikligen till sig tvivelaktiga aktörer som vill ha en del av kakan. När det handlar om blockkedjeteknologin som ligger bakom kryptovalutorna så är de flesta ense om att det ett väldigt robust och säkert system, som uppfyller det den är programmerad till att göra.

Säkerheten är möjligt främst genom att det är decentraliserat, dvs. inget enstaka företag eller aktör som ”äger” hela teknologin eller nätverket. Säkerheten är också p.g.a. genom kryptografi som krypterar data vid transaktioner och sist men inte minst genom en komplex konsensusalgoritm som säkerställer att alla noder i ett nätverk samstämmer med varandra innan det låses i blockkedjan.

Det som dock händer runtomkring, dvs. skadlig programvara som laddas ned, tvivelaktiga webbsajter, oetiska hackare som lyckas fiska fram din privata information, eller bedragare som utnyttjar godtrogna individer så är nästan all känslig information i den digitala världen ett möjligt offer för dessa oetiska handlingar. Trots att det finns ett par sätt som hackare och tvivelaktiga aktörer kan utnyttja blockkedjan så är det i sin helhet ett säkert transaktionssystem.

Regeringar runtom världen har börjat reagera mot potentialen som finns i kryptovalutor. Medan vissa länder visar en positiv inställning gentemot kryptovalutor tar andra länder en mer antagonistisk hållning gentemot teknologin.

 

3. ”Kryptovalutor är dåliga för miljön”

Kryptovalutor som all annan teknologi, digital eller annat, som är stora eller växer i omfång och användning påverkar miljön och bidrar till klimatförändringen på ett eller annat sätt. Det är sant att allt sedan kryptovalutor som bitcoin har växts till det är idag så har mer människor och företag gett sig in på området. Elförbrukningen runtom i världen har därmed ökats en hel del för det som kallas för ”mining” (gruvarbete) av olika kryptovalutor.

4. ”Kryptorvalutor är en bra investering”

Även om bitcoin och kryptovalutor har lett till att många privatpersoner har blivit otippade miljonärer så är det inte tillräckligt för att annonsera att kryptovalutor är bra att investera i. Kryptovalutan har mycket som stödjer dess utveckling och framväxt, det är ny teknologi som har växt väldigt mycket de senaste åren på grund av dessa säkra egenskaper bakom teknologin. Trots det så är det fortfarande en ny teknologi som inte stöds av en regering eller etablerad organisation.

Kryptovalutor fungerar enbart för att individuella människor inser potentialen i teknologin och är villiga att byta ut det för varor och tjänster. I och med det så är kryptovalutor något man bör investera i med stor försiktighet.

Slutsats

Blockkedjeteknologin och kryptovalutan är här för att stanna. Det är en banbrytande digital teknologi som kan lösa många svåra samhälleliga problem, vissa problem som många av oss inte ens visste att vi hade. Även om teknologin har nu funnits i över ett decennium så finns det fortfarande mycket desinformation och missuppfattningar kvar kring kryptovalutan.

Referenser

  • https://blog.chainalysis.com/reports/2021-crypto-crime-report-intro-ransomware-scams-darknet-markets
<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult och som webbansvarig på Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra senaste artiklar

5 tips för att bygga bättre backlinks för SEO

5 tips för att bygga bättre backlinks för SEO

Det är 2022 och backlinks eller inbound links är fortfarande en av de huvudsakliga rankningsfaktorerna för sökmotorsjättarna Google och Bing. Innan Penguin uppdateringen 2012, så var antal backlinks oavsett dess ursprung eller sajtens innehåll tillräckligt för att få...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

För- och nackdelar med olika egenanställningsföretag

För- och nackdelar med olika egenanställningsföretag

Idag vänder sig alltfler människor till egenanställning, vilket är en slags anställningsform där privatpersoner har möjlighet att fakturera verksamheter för frilansuppdrag utan att behöva ha enskild firma eller F-skatt. Anledningen till varför denna trendiga...