Off-Page SEO: Allt du behöver veta

Skriven av Daniel Seker

SEO

mar 8, 2019

Länkar, länkar och ännu mer länkar. Så såg den forna off-page SEO strategin ut. Givetvis är inlänkar fortfarande väldigt viktiga i dagens SEO men processen är mycket mer selektiv och förfinad än hur det var för låt oss säga 5 år sedan.

För att tackla dagens SEO behöver du lite av allt, dvs. lite teknisk fingerfärdighet, en utförlig initial SEO-audit, en utomordentligt on-page strategi samt inlänkar utav kvalité, dvs. relevanta, ”naturliga” och tillförlitliga.

I denna artikel går vi igenom det senare, nämligen off-page SEO då främst fokus på att bygga länkar. Vi diskuterar ett dussintal off-page metoder som har i syfte att antigen resultera i direkt webbtrafik eller indirekt trafik genom SEO.

Nå ut till andra sajter

Outreaching eller helt enkelt att nå ut till andra relevanta sajter är ett klassiskt sätt att bygga inlänkar. Ett sätt som är något uttjatat (speciellt i den engelsktalande marknaden) men ändå ett legitimt sätt att nätverka och eventuellt bygga inlänkar till en sajt.

Outreaching går ut på att kontakta andra webbansvariga i syfte för att bygga en relation vilket i sin tur ska leda till en inlänk från deras sajt till din.

Låter simpelt.

Eller?

Lita på oss, detta är svårare och för de flesta av oss också tråkigare än vad man tror.

Varför ska de länka till dig utav alla sajter på nätet? Bara för du kontaktar dem? Detta kan tolkas som spam eller helt enkelt misstänksamt.

Om du ska nå ut till andra sajter bör du därför erbjuda de något de inte kan motstå. Ta dig själv ur ekvationen och gå igenom deras inlägg för att se om du kan bidra med något de inte har för nuvarande.

Detta kan t.ex. vara en grafisk framställning av relevant data som kan komplimentera deras egna inlägg, en infografik, ett videoklipp, en studie och mycket mer.

Gästblogga

Gästbloggning kan vara en väldigt effektiv SEO strategi om du har tiden och resurserna för att implementera det.

Vissa företag och sajter föredrar att publicera allt innehåll de skapar på sin egna plattformar medan många andra kör storskaliga gästbloggningskampanjer i syfte att förvärva inlänkar tillbaka till sina sajter.

Personligen så föredrar vi att publicera all vårt innehåll på våra egna bloggar, men detta beror oftast på faktorer som budget, tid och affärsstrategi.

Det finns åtskilliga exempel på hur gästbloggning leder till snabb och stabil framgång, frågan är om du har resurserna, tålamodet och tiden för att verkställa detta!

Dela på relevanta sociala medier

Sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest m.m bör ej underskattas när det handlar om SEO.

Desto mer människor får syn på din sajt och dess innehåll desto större chans finns det för fler citeringar, länkar, omnämningar av din sajt på deras egna plattformar.

Detta är den huvudsakliga anledningen till varför du bör dela med dig ditt innehåll på sociala medier. Testa och utforska vilka sociala medier passar din nisch och sajt bäst och sedan bör du köra all in.

Om du märker så småningom att vissa sociala medier levererar medan andra inte gör det, då bör du satsa mer tid och omsorg på de plattformar som faktiskt ger resultat.

Använd sociala bokmärken

Sociala bokmärken och sociala medier… Vad är skillnaden?

Det är inte många som är helt säkra på den punkten. Här är en enkel och koncis beskrivning av båda:

Sociala medier är plattformar som Facebook, Twitter, Instagram där utbyte av information mellan olika individer, i synnerhet personligt innehåll som vänner, familj och bekanta delar med varandra.

Sociala bokmärkssidor är plattformar som Reddit, Delicious och Digg, där människor kan dela med sig sina favoritartiklar och idéer i form av bokmärken för allmänheten.

Reddit är nog ett av de större sociala bokmärkshemsidor som kan generera webbtrafik och uppmärksamhet till en sajt. I synnerhet i den engelsktalande världen men även en hel del svenskar finns på plattformen.

Sociala bokmärken kan leda till ökad webbtrafik om det utförs på rätt sätt, dvs. strategiskt, försiktigt och vältajmat. Trafiken är dock inte långvarigt utan liknar hur virala inlägg på sociala medier presterar.


Publicera på video plattformar

YouTube och Vimeo är bland de två största videoplattformerna som du kan ladda upp dina videoklipp och sedan länka tillbaka till din sajt i beskrivningsrutan.

Se till att skapa en bra video, du kan antigen återanvända ett existerande blogginlägg som underlag för videoklippet eller så kan du bara spela in något spontant men relevant till din sajts nisch.

Ett par andra videoplattformar som du kan dela dina videoklipp och innehåll är Dailymotion, Ustream och Hulu.

Producera och dela bra bilder

Bra bilder kan göra väldigt mycket när det handlar om viralitet och SEO. På samma sätt det finns videoplattformar så finns det sajter där man kan dela med sig sina bästa bilder. Här är några utav de mest populära:

  • Instagram
  • Flickr
  • Imgur
  • Photobucket

Infografik

En välgjord infografik kan enkelt bli viral och leda till många nya inlänkar från andra relevanta sajter i din nisch.

Det behöver inte vara svårt eller dyrt att sammanställa, då du kan använda gratisprogram som Canva och Logomakr för att skapa något professionellt.

Foruminlägg

Trots att foruminlägg har utnyttjats och mjölkats av SEO-utövare sedan många år tillbaka, så kan det fortfarande vara värdefullt i syfte utav skapandet av nya relationer, vilket kan i sin tur leda till nya inlänkar.

Genom att vara aktiv på ett forum relevant till din nisch, kan du leda direkt trafik genom en så kallad signatur som många forum tillåter användarna att visa upp.

Signaturen är oftast ett citat och/eller webbadress till deras egna sajt eller profil på sociala medier.

Bloggkommentarer

På samma vis som foruminlägg så har kommentarer på bloggar blivit missbrukat av de som velat manipulera sökmotorerna. Om du ska satsa på blogg kommenterar som en off-page SEO taktik så bör du se kommentarer som en möjlighet att dela med dig faktiska tankar om innehållet du läst istället för att bara skriva en eller två förhastade och irrelevanta rader i syfte att länka tillbaka till din sajt.

Att vara aktiv på andra bloggar är ett effektivt sätt att bygga långsiktiga relationer med andra webbansvariga samt deras läsare.

Resurssidor

Att dela med din sajt på en rad olika resurssidor kan vara ett bra sätt att få din sajt den initiala uppmärksamheten och länkkraften den behöver i sina tidiga stadier.

Du bör dock vara försiktig med att inte lämna/registrera din sajt på spammiga resurssidor utav låg kvalité. I vissa fall kan dessa resurssidor till och med göra din SEO mindre effektiv.

Istället bör du anstränga dig för att hitta relevanta resurssidor av hög kvalité. Dessa resurssidor behöver inte vara stora sajter utan kan också vara relevanta bloggare som länkar ut till bra innehåll i samma nisch.

Google Webmasters

Man behöver ett sätt att organisera, kontrollera och analysera hur din sajts sökord presterar på Googles sökmotor. Lyckligtvis finns gratisprogrammet Google Sökkonsol eller Webmasters.

Se till att registrera din sajt på sökkonsolen och följ och analysera resultaten löpande.

Sitemap

Sitemaps kan vara väldigt användbara för både SEO och dina användare. För sökspindlar så är XML sitemaps ett enkelt sätt att förstå sig på sajtstrukturen och det mesta av innehållet som finns där.

Du kan skapa en sitemap genom ett tillägg om du använder ett CMS som WordPress eller genom att använda ett onlineverktyg som skapar ett för dig.

När du har XML filen bör du skicka in den till och registrera den på Googles sökkonsol.

HTTPS säkerhet

HTTPS har blivit normen för dagens sajter. HTTPS eller Hypertext Transfer Protocol Secure handlar om att kryptera/säkra data mellan användaren, webbläsaren och servern.

Man kan ju argumentera att HTTPS är en on-page SEO faktor men aktiveringen utav ett HTTPs-certifikat sker off-page, på ditt webbhotell.

De flesta webbhotell erbjuder gratis LetsEncrypt SSL vilket du kan aktivera genom att logga in på kontrollpanelen.

PPC annonser

Det finns starka argument på att pay-per-klick annonser som Google-, Bing- och Facebook Ads kan hjälpa med SEO, dock då genom indirekt SEO.

Detta är främst p.g.a. att din sajt ökar i webbtrafik och att det skapas mer kännedom kring ditt varumärke samt den onekliga direkta trafiken som resulterar från att annonsera på dessa plattformar.

PPC annonser behöver inte vara så himla dyrt heller, du kan börja med små summor som 30-40 kr om dagen på varje plattform för att se vilken av dessa presterar bäst, i hänsyn till antal klick, CPC och konverteringar.

Sammanfattning

Det finns åtskilliga sätt, metoder och tekniker man kan använda sig utav för att bedriva SEO. I dessa ovanstående har vi gått igenom några legitima sätt du kan bygga inlänkar, skapa relationer, sprida kännedomen om ditt varumärke med mera.

Off-page delen av SEO är definitivt den delen som är lite mer utmanande då du som webbadministratör är beroende av andras ageranden.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...