Skapa en online kurs och börja tjäna pengar online

Skriven av Daniel Seker

okt 5, 2022

Har du något du är riktigt duktig på och har ganska mycket erfaren inom? Något du har en passion kring och som du kan tänka dig lära ut till andra?

Om du nu har det så, ja… Då bör du tänka lite på hur du kan dela med dig denna kunskap med resten av världen, eller snarare den del av världen (hoppas den räcker till) som söker efter den kunskap du råkar erbjuda.

Det finns flera hemsidor som Udemy och Teachable som möjliggör för dig att skapa en online videokurs som du kan ta betalt för. Det bästa och mest lukrativa alternativet är, såsom det har tipsats tidigare när det gäller att sälja dina egna e-böcker, är att ha kursen på egen plattform, dvs. en hemsida, blogg eller nischsajt som du själv är ägaren till.

Däremot så kan det bli lite knepigt när det gäller video kurser till skillnad från e-böcker, då det kan krävas ett smått mer avancerat typ av system som gör det enkelt för besökaren och kunden att ta del av innehållet du framför, som oftast är en blandning av videoklipp och textmaterial. Systemet bör vara användarvänligt, smidigt och stilrent. Med andra ord hur kursens upplägg ser ut, hur betalningen sker, och allt annat som har med användarvänlighet att göra. I och med det så går det att kombinera egen hemsida och blogg med en plattform som Teachable, vilket jag har gjort. På din egna hemsida har du alltså den huvudsakliga landningssidan, bloggen och annat kopplat till kursen, men kursen får eleven åtkomst via en länk till den plattform du nu väljer.

För inspiration så kan du ta det svenska exemplet och företaget Yogobe, vilket jag misstänker lyckas med sina online kurser ganska bra. Ta titt på hur deras meditationskurs, som ges ut av Ulrica Norberg för att förstå sig på hur en onlinekurs kan se ut som en slutprodukt. Var extra vaksam på upplägget, köpresan och det som kursen erbjuder och hur det framförs. Jag är ganska säker att det går rätt så bra för Yogobe, då de har annonserat på Google ett bra tag nu, vilken oftast antyder på att de går i vinst med sin marknadsföring.

Tips för dig som skapar en ny kurs

Om du nu har bestämt dig för att skapa en kurs så har jag sammanställt ett par punkter som du kan tänka på när du väl skapar kursen.

  1. Vem ska lära sig detta som du lär ut? Kan du skapa en ”persona” eller profil av den möjliga och/eller ideala eleven/kunden. Detta gör så att du får en bättre förståelse för din målgrupp och vad som får dem att söka sig till det du erbjuder.
  2. Vad är det du lär ut? Var väldigt tydlig med att lära ut det du lovar och inget mindre samt inte så mycket mer heller. Detta är viktigt för att behålla sin integritet och kursen långsiktiga framgång.
  3. Varför är det du lär ut relevant? Vad är den praktiska funktionen av de färdigheter och kunskaper som eleven lär sig. Klarlägg och framför detta så tydligt som det går.
  4. Hur ska du lära ut dina kunskaper? Vad är det bästa sättet för dig att effektivt förmedla kursens innehåll? Är det bilder? Är det personliga berättelser? Kanske är det statistik och checklistor, teorisera och testa dig fram.
Något annat att tänka på är att försöka variera utbudet av det du lär ut dvs. testa lägga till olika format som video, bilder, forum, prov, frågesport som gör så eleverna blir mer stimulerade och engagerade.

En sista sak är att inte överväldiga dina elever med för mycket information på en och samma gång. Det blir enkelt för mycket. Försök därför att dela upp innehållet och videoklippen på ett optimalt sätt så att eleven inte känner att det blir för mycket på en och samma gång.

En online kurs som jag håller på med i dagsläget

I dagsläget håller jag på med två digitala produkter som jag erbjuder som ett paket, dvs. en e-bok och kurs som har med andlighet att göra. Kursen är baserad på mina 5-6 års erfarenheter av meditation och djup introspektion. Titeln och undertiteln är ju ganska kaxiga men jag har som mål att leverera det som utlovas.

Ta gärna en titt på landningssidan nirvanic.co/liberated för att se hur jag har gjort landningssidan och hur en effektiv landningssida för en online kurs kan se ut.

Trots att kursen är inte helt klar så är landningssidan och upplägget klar. Textmaterialet är nästan helt klart och nu är det bara inspelningar av videoklipp och uppladdning av dem som återstår.

När hela kursen är klar kommer jag att marknadsföra via många olika kanaler, alltifrån Amazon och Facebook till Google och Bing. Utifrån detta kommer jag eventuellt göra en utförlig så kallad ”case study” och publicera mina resultat här på CyberInkomst.

Slutsats

Online kurser kan vara affärsmodellen som passar dig. Detta är speciellt fallet om du har en expertis eller en längre tids erfarenhet inom ett viss ämne. Underskatta inte dina livserfarenheter och kunskaper, de kan anses vara självklara för dig som har genomlevt det men är inte alltid lika självklart för resten av världen.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...