Chansen att bli en miljonär genom att sälja e-böcker eller ljudböcker på nätet möjligtvis inte alltför stor, i ännu mindre grad på enbart den svenska marknaden, men det betyder inte att man inte kan tjäna pengar online genom att skriva en e-bok och publicera den själv.

För att lyckas med detta gäller det att:

  1. Skriva om något som du har rätt så mycket fördjupad kunskap inom och/eller intresse kring.
  2. Säkerställa att en tillräckligt stor marknad/intresse finns för det ämnet du skriver om.
  3. Paketera och publicera boken på ett stiligt, effektivt och lönsamt sätt.

Dina e-böcker behöver inte heller vara jätte långa, speciellt när det handlar om facklitteratur (non-fiction). Egentligen handlar det om att leverera det titeln och sub-titeln lovar ut, och om du lyckas göra det ganska koncist så är det nog en fördel och inte en nackdel.

Hur går försäljningen till?

Om du har en egen hemsida som täcker samma ämne som e-boken så är detta perfekt, då du äger en egen plattform som du kan enkelt sälja din produkt genom. Fördelarna med detta alternativ är att du har betydligt större kontroll över säljprocessen, royalty summan, dvs. hur mycket du tjänar m.m.

Om du inte har denna lyx, även om det är enkelt att åtgärda (läs här hur du kan påbörja din första blogg/hemsida), så kan du ladda upp och sälja din e-bok genom andra hemsidor som t.ex.

  • Shoutly,
  • Amazon kindlestore,
  • Createspace,
  • Tradera mm.

Nackdelarna med att sälja på andra hemsidor som de ovannämnda är att, de brukar ta en ganska stor procentdel av försäljningen, å andra sidan så når din bok till en betydligt större publik med sådana redan etablerade sidor.

Det du kan göra, vilket är vad jag har gjort, är att publicera både på min hemsida samt på dessa externa plattformer som kindle och createspace etc.

Ännu ett litet tips är att skapa en ljudboks version av din e-bok. Då kan du sälja din(a) produkter för några extra slantar.

Du kan skapa ljudboken antigen genom att du själv talar in i en mikrofon och redigerar ljudet senare eller så kan du anlita någon duktig talare som kan läsa och spela in din bok för dig.

Jag föredrar det första, dvs. läs den du själv, det var ju trots allt du som skrev den!