5 sätt podcasts kan tjäna pengar online

Skriven av CyberInkomst

aug 16, 2019

Det finnas rätt så många sätt att tjäna pengar online, vissa sätt passar en medan andra gör inte det.

Om du råkar vara en person som är förtjust i långa och ingående samtal med andra som är intresserade i liknande ämnen så kan podcasting vara det som passar dig bäst.

Här är ett par smarta sätt att tjäna pengar på sin podcast:

1. Sponsorer

När du har en etablerad podcast med många lojala lyssnare så kan du genom bland annat sponsorer tjäna en ganska bra slant online. Dessa sponsorer, som du kan kontakta personligen eller som eventuellt kontaktar dig, kan antigen nämnas i början och slutet av avsnittet eller så kan du få en unik rabattkod som dina lyssnare kan använda sig utav när de besöker sponsorns hemsida.

2. Affiliate marknadsföring

Ett annat smart sätt att tjäna pengar på sin podcast är genom det som kallas för affiliate marketing eller affiliate marknadsföring. Denna affärsmodell går ut på att länka till relevanta produkter genom en unik länk som du placerar på olika platser på podcastsidan.

3. Sälj egna produkter

Du kan även sälja dina egna produkter, alltifrån t-shirts och muggar till digitala produkter som e-böcker och en online kurs. När det handlar om fysiska produkter som t-shirts och muggar så brukar podcasters antigen ha sitt företagslogga på produkterna eller relevant/beskrivande/humoristiska fraser och konst.

4. Erbjud premium innehåll / avsnitt

Vissa podcasts erbjuder ett viss antal gratis avsnitt för lyssnarna och när den gränsen nås så erbjuds de resten av avsnitten för en viss summa. Antigen kan man ta betalningen månatligt eller som ett fast pris för alla framtida avsnitt. Det går även att göra vissa specifika avsnitt låsta för vanliga lyssnare.

5. Donationer och crowdfunding

Om du vill undvika tvivelaktiga sponsorer eller skapandet av egna produkter så kan du även möjliggöra för donationer. Detta kan vara ett sätt att tjäna pengar som passar vissa podcasts mer än andra. Om du har väldigt lojala lyssnare inom ett ämne som är hett så kan donationer vara ett möjligt alternativ.

Bra innehåll är avgörande, och podcasting är inget undantag.

Oftast är det dock små summor som sådana podcasts tjänar, i synnerhet när det är en ny podcast eller om ämnet i fråga inte är väldigt engagerande för lyssnarna.

Frågor och svar

Här är ett par vanliga frågor och svar relaterade till podcasting och hur man går till väga:

Vart lanserar min podcast?

En podcast kan stå självständigt i cybervärlden, dvs. kopplade till plattformar/sajter som Itunes, Acast, Libsyn, SoundCloud, PodBean. Du kan också ha en podd som ett slags komplement till en nischsajt, vilket är vad vi rekommenderar här på CI. Allt beror helt enkelt på vad du vill åstadkomma med podcasten.

Vilka bra podcasts finns i dagsläget?

Ett bra exempel på en lyckad svensk podcast är historiepodden, där två gymnasielärare diskuterar allt möjligt relaterat med historia. Filosofiska rummet av Sveriges Radio är ytterligare en podd som gör väldigt bra ifrån sig när det handlar om lyssnare och engagemang.

Vad ska min podd heta?

Din podcast kan heta precis vadsomhelst, dock så är rekommendationen att lägga ner lite tid för att komma på något som klickar med dig, ämnet och lyssnarna. Historiepodden är enkelt och rak på sak (vilket uppenbarligen fungerar) medan något som filosofiska rummet är lite mer intressant och abstrakt (vilket också fungerar!).

Vad bör jag fokusera på mest som nybörjare?

Något viktigt att försöka komma ihåg är att inte vara så fullt fokuserat på den monetära aspekten i det tidiga skedet av din podcast. Idealt bör du nästan enbart vara fokuserad på att skapa bra innehåll, dvs. ha intressanta, informativa och engagerande diskussioner och dialoger med andra individer som är kunniga i det de gör. Innehåll är verkligen allt, och podcasting är inget undantag.

Hur får jag fler lyssnare?

Marknadsföring är A och O. Sociala medier kan vara din bästa vän och verktyg när det handlar om att sprida kännedom om din podcast. Ett annat smart sätt är att bjuda in gäster som är minikändisar i sin givna nisch och som har en egen publik som de ”hämtar” med sig.

Slutsats

Podcasting kan vara ett väldigt bra sätt att säkerställa en inkomst på nätet. Det är ett roligt och underhållande sätt för både dig som podcaster och för dina eventuella lyssnare. Om du har ett intresse så kan du vara ganska säker på att det finns andra människor som har liknande eller identiska intressen. En bra podd kan vara ett utmärkt sätt att skapa relationer och en gemenskap på nätet.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...