Generera inkomst online genom att sälja e-böcker och ljudböcker

Skriven av Daniel Seker

okt 3, 2022

Chansen att bli en miljonär genom att sälja e-böcker eller ljudböcker på nätet är med största sannolikhet inte alltför stor, i ännu mindre grad på den svenska marknaden. Men det betyder inte att man inte kan tjäna pengar online genom att skriva och publicera sina egna e-böcker.

Om detta låter något för dig och vill börja nu på en gång så börjar du med att:

  1. Välja en niche/ämne att skriva. Det ideala är att skriva om något som du har en hel del kunskap om och/eller intresse kring. Att skriva och publicera böcker utan att ha någon egentlig intresse och kunskap inom området är inte en smart idé, då du blir utkonkurrerad av dem som har det.
  2. Säkerställa marknadspotentialen kring ämnet. Nu handlar det om att säkerställa att en tillräckligt stor marknad/intresse finns för det ämnet du tänker skriva om. Några av de vanligaste och mest lönsamma ämnen är t.ex. dejting och relationer, husdjur, egenvård, skönhet, mode, andlighet, framgång och förmögenhetsskapande. Du behöver givetvis inte göra som alla andra men det kan visa sig vara utmanande att sälja e-böcker där det finns väldigt lite intresse eller medvetenhet kring.
  3. Färdigställa och publicera. Efter du har skrivit klart boken gäller det att färdigställa, dvs. paketera och publicera boken på ett stiligt, effektivt och lönsamt sätt. I detta stadie så kollar du på vilka plattformar som e-boken ska delas på, dvs. om det är på en egen sajt eller på andra plattformar som Kindle, Bokus, Nextory, Cdon.
  4. Sälja, optimera och marknadsföra. När boken är färdig och publicerad så börjar andra hälften av arbetet, nämligen försäljning och marknadsföring. Detta kan inkludera alltifrån konverteringsoptimering till marknadsföring på sociala medier.
Notera att dina e-böcker behöver inte vara jätte långa, speciellt när det handlar om facklitteratur (non-fiction). Egentligen handlar det om att leverera det titeln och undertiteln utlovar , och om du lyckas göra det ganska koncist så är det snarare en fördel och inte en nackdel med att ha det kort och gott.

Hur går försäljningen till?

Om du har en egen hemsida som täcker samma ämne som e-boken så är detta perfekt, då kan du äga din egna plattform som du enkelt kan sälja din produkt genom. Fördelarna med detta alternativ är att du har betydligt större kontroll över säljprocessen, royalty summan, dvs. hur mycket du tjänar m.m.

Om du inte har denna lyx, även om det är enkelt att åtgärda (skapa sajt), så kan du ladda upp och sälja din e-bok genom andra hemsidor som t.ex.

  • Shoutly,
  • Amazon Kindlestore,
  • Tradera mm.

Nackdelarna med att sälja på andra hemsidor som de ovannämnda är att, de brukar ta en ganska stor procentdel av försäljningen, å andra sidan så når din bok till en betydligt större publik med sådana redan etablerade sidor.

Det du kan göra, vilket är vad jag har gjort, är att publicera både på min hemsida samt på dessa externa plattformar som Kindle etc.

Ytterligare ett praktiskt tips är att skapa en ljudboksversion av din e-bok. Då kan du sälja dina digitala produkter för några extra slantar. Du kan skapa ljudboken antigen genom att du själv talar in i en mikrofon och redigerar ljudet senare eller så kan du anlita någon duktig talare som kan läsa och spela in din bok för dig. Jag föredrar det första, dvs. läs den du själv, det var ju trots allt du som skrev den!

Slutsats

E-böcker kan vara lukrativt för vissa, speciellt om du redan har en hel del följare, om du kombinerar detta med en expertis som du är passionerad kring, då ska digital produkter som e-böcker och ljudböcker verkligen inte underskattas när det gäller att generera en inkomst online.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

För många anställda kan tanken på att förhandla om sin lön vara både spännande och skrämmande. Det är en viktig aspekt av ens yrkesliv som kan påverka inte bara ens ekonomi utan även ens självkänsla och karriärutveckling. Att veta när man ska ta steget och förhandla...

10 tips för dig som vill förhandla lön

10 tips för dig som vill förhandla lön

Att be om en högre lön kan vara en utmanande process, men med noggrann förberedelse och effektiv kommunikation kan du öka dina chanser till framgång. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan be om en högre lön: Forskning och förberedelse Innan du begär en högre lön...