10+ smarta sätt att tjäna pengar online

Skriven av Daniel Seker

sep 28, 2022

Vill du börja tjäna pengar online?

Kanske är du trött på det traditionella systemet som präglar och har präglat våra samhällen i tusentals år. Det vill säga jobb där du sliter och tröttar ut dig själv för att få en viss begränsad summa pengar i slutet av månaden.

Vår generation i dagens dynamiska och hög-teknologiska värld har många möjligheter som människor i föregående generationer inte hade. Men samtidigt så är det inte ovanligt att det uppstår en viss grad av förvirring jämsides med dessa otaliga möjligheter.

När det handlar om försörjning, i synnerhet på nätet, så gäller det att hitta något som passar dig själv, där du kan jobba för dig själv, av dig själv. Där du kan erbjuda värde och tjänster till andra som du samtidigt får betalt för, att helt enkelt göra det du är intresserad av att göra.

Inkomstmöjligheterna beror helt på dina ansträngningar, marknaden, konkurrensen och din förmåga att lära dig medan du praktiserar dina kunskaper. (och lite tur givetvis som allt annat i livet)

Jag kan inte lova att dessa sätt nedan kommer att lösa din ekonomiska situation, men jag kan lova att du kommer lära dig ett eller annat om hur man som person idag kan tjäna pengar på nätet.

Låt oss börja!

1. Sälj e-böcker och/eller ljudböcker

Chansen att bli en miljonär genom att sälja e-böcker eller ljudböcker på nätet möjligtvis inte alltför stor, i ännu mindre grad när det enbart handlar om den svenska marknaden, men det betyder inte att man inte kan tjäna pengar online genom att skriva en e-bok och publicera den själv.

Om du har en kunskap och expertis som du har lärt dig med åren och har inget emot dela med dig det du vet så är en e-bok och/eller ljudbok ett bra första steg mot att tjäna några slantar på nätet. Du lär dig samtidigt principerna bakom hur pengar tjänas på nätet, dvs hur man skapar en hemsida / landningsida, hur man marknadsför en produkt, hur man optimerar konverteringen så att fler besökare blir till kunder m.m.

Själv så har jag skrivit 6 korta böcker på engelska som handlat om sinnesfrid, meditation och andlighet, böcker som har tjänat en del slantar under åren. När du väl har skrivit böckerna så kan du antigen sälja dem via någon e-bokhandel som t.ex. Amazons Kindle Store, vilket jag har gjort, eller skapa en helt egen hemsida där du listar och säljer dina publicerade verk, vilket jag håller på göra för min 7nde bok. Båda har sina för- och nackdelar.

2. Börja frilansa (text, webb, grafik, programmering)

Det finns många sätt du kan tjäna pengar på frilansarbeten, vare sig om du är en skribent, SEO-expert, webb &/ grafisk designer eller IT-entusiast så välkomnar cybervärlden dina kunskaper med öppna armar.

Möjligheterna för dig som är skribent, digital marknadsförare, webbdesigner, programmerare, grafisk designer är helt enkelt otaliga. Om du har färdigheten och intresset inom någon av de nämnda områden så handlar det sedan om att jaga efter uppdrag. Här kan man göra på många olika sätt. T.ex. jag som uppdragsgivare har spenderat ca. 100 000kr av mina egna pengar på att anlita frilansare på hemsidan UpWork och Fiverr. Där finns även många möjligheter för svenska frilansare att hitta uppdrag av olika slag.

Om du inte vet vart du ska börja eller om du inte har någon utbildning / expertis så är det enklaste att börja med, om du någorlunda har en fallenhet för textproduktion, att skriva textinnehåll till andra aktörer / företag som sysslar med content marketing.

3. Översätt till och från svenska

Det finns gott om internationella företag som ständigt försöker expandera. Nu när bland annat e-handelsvärlden är så pass etablerad på nätet så brukar även små företag ta chansen att sprida sitt omfång och försöka sälja mer av sina produkter. Detta betyder att många företag är i behov utav duktiga översättare från olika delar av världen. Sannolikheten att dina läs- och skrivkunskaper inom engelska är bra är ganska hög då vi i Sverige får en gedigen engelsk utbildning i grundskolan och gymnasiet.

Personligen har jag skrivit flera översättningar av produktbeskrivningar, dock så har det inte vart mitt fokus när det gäller att tjäna pengar på nätet. Om du nu är kunnig inom svenska och engelska eller ett annat språk som efterfrågas, så kan du definitivt prova din tur på ovannämnda sajten UpWork eller Fiverr, då det publiceras flera nya projekt i veckan som har på något sätt med svensk-engelsk översättning att göra.

Läs mer

4. Starta en ”nischsajt”

Denna metod för att tjäna pengar är definitivt en av mina favoriter och den som jag har sysslat med mest de senaste 10 åren.

En nischsajt är en hemsida/sajt som fokuserar på att publicera innehåll i en viss nisch eller område i syfte för att generera inkomst. Området som en nischsajt satsar på kan vara väldigt avgränsat, som t.ex. de som kallas för ”mikro-nischsajter” eller så kan området vara någorlunda brett som en vanlig nischsajt eller väldigt brett som t.ex. de som kallas för ”authority sites” på engelska.

Grundkonceptet är väldigt simpelt: Hemsida – Innehåll – Trafik – Inkomstkällor.

Först startar du alltså en hemsida med ett unikt namn och domän, sedan satsar du på att skapa olika slags innehåll ganska regelbundet, därefter fokuserar du på att öka räckvidden och trafiken, och sist men inte minst så börjar du implementera olika sätt att tjäna pengar på den förvärvade webbtrafiken.

Ett konkret exempel på en nisch sajt är en så kallad recensionssajt, vilket är en typ av nischsajt för den som gillar att regelbundet prova på nya produkter, dela sig sina tankar och gå in på detaljerna på vad som har hittats.


Läs mer

5. Skapa en online kurs

Har du något du är riktigt duktig på och har ganska mycket erfaren inom? Något du har en passion kring som du kan tänka dig lära ut.

Om du har det så, ja… Då bör du överväga om hur du kan dela med dig din denna kunskap med resten av världen, eller snarare den del av världen (hoppas den räcker till) som söker efter den kunskap du råkar erbjuda.

Detta kan vara väldigt lukrativt för vissa individer. Många av oss bär på oss kunskaper och erfarenheter som inte andra möjligtvis har. Varje individ här på jorden har en unik historia och livserfarenheter. Det du har fokuserat på under dina år på jorden, oavsett om de är relativt få år så kan det ändå betyda att en viss expertis eller kunskapsform har kultiverats.

Själv håller jag på att bygga min första online kurs som jag tänker lansera nästa år. En kurs som jag tar betalt för och som är baserad på mina kunskaper och erfarenheter inom meditation, sinnesfrid och andlighet. Om du minns så hade jag skrivit 6-7 e-böcker, och nu så håller jag på komprimera det innehållet och återanvända det i form av en online video kurs. Smart eller hur? Börja med text, e-böcker och sedan har du ett underlag för något större som en online kurs!

Läs mer

6. Starta en YouTube kanal

E-böcker och bloggartiklar i form av text och bilder är givetvis bra och man kan komma långt med det, men om vi ska prata om premium kvalité i dagens digitala värld så toppar säkerligen video alla andra format. Faktum är att vi dagens människor alla lider utav någon typ av uppmärksamhetsstörning, och vem kan egentligen klandra oss med tanke på hur våra informationssamhällen ser ut idag. För många människor är vanligt text och bild alltför långsamt och tråkigt, många kräver helt enkelt rörligt material för att hänga med, och YouTube är kungen av videoinnehåll på nätet.

Det många glömmer med plattformen YouTube är att det är världens andra största sökmotor, vilket betyder att det finns enorma möjligheter att skapa och publicera innehåll framgångsrikt. Det finns otaliga kanaler som tjänar en ansenlig slant på sitt innehåll och uppladdningar. Vissa få tjänar fantasisummor medan andra tjänar tillräckligt för att livnära sig på det och slippa ett heltidsjobb, medan de allra flesta tjänar några slantar här och där. Spektrumet är stort och konkurrensen är hög, men om du har en passion eller stark intresse som du vill fördjupa dig i så kan YouTube definitivt vara en väg att ta.

Läs mer

7. Starta en podcast

Podcast mikrofon och dator skärm

Som du nu märker så verkar det finnas många sätt att tjäna pengar online. Vissa passar en, andra gör inte det.

Råkar du vara en person som gillar att ha ingående och fördjupande samtal med andra som känner och tänker likadant? Ett ämne som du brinner för och skulle kunna tänka dig att syssla med flera år framåt?

Då kan podcasting vara det du behöver för att tända eld på denna potentiella lukrativa lågan.

Läs mer

8. Utveckla appar för smartphones & surfplattor

Har du en grym idé som för en applikation för smart-phones och/eller tabletter så bör du fundera över om det kan löna sig att slå sig ner, dra upp ärmarna och skapa den.

Om du är duktig med kodning så kan du skapa den själv, om inte så kan du utan alltför stora svårigheter anlita en erfaren programmerare som du kan jobba med tillsammans.

Läs mer

9. Sälj fysiska produkter genom e-handel

Att sälja fysiska produkter har som mycket annat som vi har diskuterat på CyberInkomst sina egna särskilda för- och nackdelar, var det sig det handlar om dina egna produkter som du själv producerar, säljer och distribuerar eller om det är andras produkter som du försäljer genom t.ex. dropshipping eller Amazon FBA.

Ett par av de tydliga fördelarna med fysiska produkter är att vinstmarginal för dessa kan vara väldigt höga. Det finns så att säga möjligheter för dig att tjäna betydligt ”större” summor pengar jämfört med många andra sätt att skapa inkomst på nätet.

Läs mer

10. Skapa stock-innehåll för andra att använda sig utav

Om du är väldigt inne i att fota, kameror och att resa, så kan ett arbete inom stock-innehåll vara drömjobbet du inte visste om.

Det kan vara alltifrån ljudklipp, bilder, video till andra grafik som vektorer, animationer, infografik och tabeller.

Bland de mest kända internationella företagen när det gäller multimedia stock innehåll är Shutterstock, som har bl.a. över 130 miljoner licenserade bilder och 6.5 miljoner videoklipp.

Enligt en viss statistik från 2015, så betalade Shutterstock ut cirka 67 miljoner £uro till fotografer som har bidragit med sina bilder.

Detta är en stor summa, som även du kan ta del av om du har rätt inställning.

Läs mer

Extra sätt att tjäna pengar online

Skapa ett tema eller plugin för ett CMS som WordPress

CMS (content management systems) som WordPress och Squarespace är hett idag! Fler och fler människor skapar hemsidor genom CMS för likaväl privata- och affärssyften.

Om du har ett brinnande intresse och kunskap inom webbdesign så kan skapandet av teman och tillägg vara ett väldigt spännande och lukrativt sätt att tjäna pengar på nätet.

Skapa något värdefullt och möjliggör för donationer

Om du av någon anledning inte gillar reklam på din hemsida eller att marknadsföra andras produkter, så kan du, om du är i rätt nisch, tjäna pengar genom att möjliggöra för dina besökare/läsare att donera.

Donationer är intressanta, och för att det ska vara ett praktiskt alternativ så handlar det säkerligen om vilken nisch du befinner dig i.

Starta en webbyrå

Med tanke på hur internet präglar vår digitala ålder och samhälle idag så är det inte chockerande att webbyråer är rätt så populära idag. Företag som Searchmint och Viseo är exempel på framgångsrika företag som sysslar med internet marknadsföring i affärsnyttjande syfte.

Webbyrårer kan vara väldigt flexibla, vissa byråer sysslar med nästan all digital marknadsföring medan andra väljer på att fokusera sig in en nisch.

Slutsats

Möjligheterna med internet är otaliga i dagens tid och ålder. Medan vissa kan tjäna några slantar vid sidan om kan andra tjäna heltidsinkomster och mycket mera. Förhoppningsvis har du fått några bra idéer kring hur man kan tjäna pengar online. Nu är det bara att välja en eller två sätt och köra all in.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...