7+ sätt du kan snabba upp din WordPress-sajt

Skriven av Daniel Seker

okt 16, 2018

Har du en sajt på WordPress som laddar fruktansvärt långsamt? Om ditt svar är ja, så är du inte ensam.

Att ha en snabb sajt är bra från flera olika perspektiv, de två huvudsakliga är användarvänlighet och sökmotorsoptimering (SEO).

I denna artikel går vi igenom 7+ smarta sätt du kan och bör snabba upp din WordPress hemsida.

Innan du börjar så bör du först analysera prestandan av din hemsida i dagsläget för att se vad olika webbprogram säger om din sajt.

De fyra program som vi rekommenderar mest är:

Du behöver inte använda alla dessa nämnda program men det kan vara smart att använda sig utav åtminstone 2+ för att få en bättre förståelse kring saksituationen när det handlar om din sajts hastighet.

En viktig sak du kan göra är att jämföra prestandan på sajten före och efter de ändringar du nu bestämt att göra, mer om detta på punkt två.

I och med det så är dessa de praktiska sätten du kan snabba upp din sajt.

1. Radera allt överflödigt

Radera allt som inte behöver finnas på din sajt, detta kan vara alltifrån bilder som inte används från oanvända teman till dåliga tillägg. Ju mindre ”skit” som belastar hemsidan desto bättre.

Ta en titt även på överflödiga sidor, inlägg och inläggsrevisioner som inte bidrar till sajten på något sätt, hitta de och sedan släng allt i papperskorgen.

2. Kontrollera dina tillägg

Ibland så är den stora boven vissa tillägg som slöar ner hemsidan rejält. Detta kan vara p.g.a. att de är dåligt kodade eller helt enkelt inte synkroniserar optimalt med det tema du använder.

Ett sätt att lista ut vilka tillägg det är som slöar ner sajten är att avaktivera alla tillägg temporärt och sedan gör en hastighetstest på t.ex. GTmetrix samt en manuell check där du bläddrar igenom sajten. När du har fått den informationen så aktiverar du ett tillägg i taget och testar hastighetensajten igen. Detta tar lite tid men kan vara avgörande för att sålla ut de tillägg som du bör ersätta eller helt enkelt radera.

3. Använd ett snabbt tema

På samma vis tillägg kan slöa ner din WordPress sajt så kan även det tema du använder göra det. Använd därför ett tema som är skräddarsydd för att vara så snabb och smidig som möjligt. Ibland kan det vara värt att köpa ett premium tema just för detta syfte.

Standard WordPress teman brukar vara väldigt enkelt kodade och därmed snabba, men teman som Divi och GeneratePress är också generellt bra val.

4. Skaffa ett caching-system

Caching går ut på att om en besökare hamnar på din sida en gång, så lagras vissa filer och bilder i hans/hennes browser, vilket underlättar hens framtida besök på din sajt.

Det finns flera alternativ (tillägg) för caching system för WordPress, några av våra favoriter är WP-Super Cache och LiteSpeed Cache. Du kan även stödja dessa cache-system med några extra rader av kod i din htaccess fil.

5. Förminska bilder

Oftast är alltför stora bildfiler huvudorsaken till varför din sajt är så slö. Detta kan lösas genom att antigen komprimera eller att ändra storlek på bilderna.

Innan jag laddar upp bilder till sajten så komprimerar jag manuellt på hemsidor som compressjpg.com eller compresspng.com.

Detta kan du även göra genom att använda tillägg som WP Smush som komprimerar varje ny uppladdade bild och även dina existerande bilder. För bättre prestanda kräver oftast sådana tillägg lite extra för premium tjänsten.

6. Ha bra webbhotell

Hastighet och webbhotell går hand i hand, om du har ett dåligt presterande webbhotell så kan du definitivt komma att lägga märke till det i hastigheten på sajtserverarna.

För internationella sajter som använder WordPress finns det faktiskt speciella WP webbhotell som är helt nischade i att uppehålla WordPress sajter, som t.ex. WP Engine. Dessa kan dock kosta mycket och är oftast enbart värt det om du har väldigt många besökare på din sajt som inte minst är engelsktalande eller internationella.

7. Använd CDN (om det behövs)

Beroende på vart din publik eller målgrupp befinner sig i så kan det vara värt att skaffa en CDN. Ett CDN, Content Delivery Network på engelska, fungerar genom att förstärka och utöka den vanliga webbservern genom att ha olika ”noder” placerade globalt vilket från data kan överföras snabbare till besökarna på ett kortare avstånd.

Exempelvis om du har många besökare från USA men ditt webbhotell och sajt är lokaliserad i Stockholm så kan du skaffa ett CDN i USA för att öka hastigheten för de specifika besökarna.

Bonus tips

Håll sajten uppdaterad: Se till att hålla din sajt uppdaterad jämt, likaväl när det gäller teman, dina tillägg och själva WordPress programmet.

Avaktivera emojis: Avaktivera emoji’s på din sajt för att minska data och bilder som krävs för att visa sidan. Även om detta tips kan ses som lite för minimalistiskt så kan sådana detaljer göra skillnad när man hittar många sådana.


Använd VPS: Virtual Private Server (VPS) kan snabba upp din sajt genom att du får en privat virtuell server där du undviker att dela webbservrarna med andra som användarna av webbhotellet.

Hindra hotlinking: Hindra andra från att utnyttja din webbserver genom att implementera några enkla kodrader i din htaccess fil. Detta är mest effektivt om du har en sajt som innehåller många bilder (stora) som andra använder på sina egna sajter.

Bra tillägg

Dessa är tillägg som kan positivt påverka din sajts infrastruktur och därmed hastighetsnivåer. Det bör påpekas att vissa av dessa tillägg behöver inte vara aktiverade hela tiden utan kan användas och sedan inaktiveras och raderas.

WP-Sweep

Använd WP-Sweep för att bli av med överflödig data som belastar systemet. Detta är dock inte nödvändigt om din WordPress-sajt är relativt ny utan större mängder innehåll och historik.

WP-Smush

Detta tillägg komprimerar bilder som redan existerar på din sajt samt varje nya bild du laddar upp. Dessa kan vara väldigt effektiva dock så brukar de kosta en slant eller två för att komprimeringen ska vara ytterst effektiv.

Lazyload

Lazyload är ett tillägg som laddar och visar upp bilder och annat multimedia bara när man scrollar ner till där de finns. Annars så försöker webbläsarna att ladda ner hela sidan under en och samma gång, men detta kan vara ineffektivt.

Autooptimize

Autooptimize är en av våra bästa rekommendationer då programmen kan bland annat minskar och komprimerar HTML, CSS, Javascript och andra kod vilket kan dramatiskt snabba upp din sajt.

Sammanfattning

Det är ingen hemlighet att Google och andra sökmotorer föredrar och belönar snabbare hemsidor än långsamma. Vissa SEO-experter menar att vissa faktorer som TTFB (Time to first byte) är direkta rankningsfaktorer som bör optimeras utan snack om saken, medan andra är lite mer försiktiga i sina slutsatser.

Förhoppningsvis med dessa praktiska tips som du har fått i artikeln så kan du lägga märke till en positiv skillnad i din WordPress sajts hastighet.

<a href="https://cyberinkomst.se/author/danielseker/" target="_self">Daniel Seker</a>

Daniel Seker

Daniel Seker är en digital marknadsförare och SEO-specialist som har många års erfarenheter inom SEO, SEM och digital marknadsföring. Han arbetar idag som SEO-konsult för mindre till medelstora företag och som webbansvarig på läkemedelsföretaget Sensidose AB.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

När är rätt tidpunkt att förhandla om sin lön?

För många anställda kan tanken på att förhandla om sin lön vara både spännande och skrämmande. Det är en viktig aspekt av ens yrkesliv som kan påverka inte bara ens ekonomi utan även ens självkänsla och karriärutveckling. Att veta när man ska ta steget och förhandla...

10 tips för dig som vill förhandla lön

10 tips för dig som vill förhandla lön

Att be om en högre lön kan vara en utmanande process, men med noggrann förberedelse och effektiv kommunikation kan du öka dina chanser till framgång. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan be om en högre lön: Forskning och förberedelse Innan du begär en högre lön...