Tjäna pengar online på bilder & genom att skapa stock-innehåll

Skriven av CyberInkomst

mar 10, 2019

Om du är väldigt inne i att fota, kameror och att resa, så kan ett arbete inom stock-innehåll vara drömjobbet du inte visste om.

Det kan vara alltifrån ljudklipp, bilder, videoklipp till annat grafik som vektorer, animationer, infografik och tabeller.

Bland de mest kända internationella företagen när det gäller multimedia stock innehåll är Shutterstock, som har bl.a. över 130 miljoner licenserade bilder och 6.5 miljoner videoklipp.

Enligt en viss statistik från 2015, så betalade Shutterstock ut cirka 67 miljoner euro till fotografer som har bidragit med sina bilder till plattformen.

Detta är en ganska stor summa, som även du kan ta del utav om du har rätt inställning och strategi.

För att lyckas med detta så behöver du bygga en portfölj av dina bästa foton.

Att vara öppen och kreativ medan du skapar din egna unika stil är bland de viktigaste faktorerna för att få detta att fungera. Det gäller att njuta av det du gör och inte vara alltför fokuserad på den ”affärsmässiga” aspekten av det hela (åtminstone i början).

Stockinnehållssajter

 • Shutterstock (Den största stock-företaget på nätet)
 • Adobe Stock, (Bland de största stock-företaget, tidigare Fotolia som blev uppköpt av Adobe)
 • DepositPhotos (Lite mindre företag men utav högkvalité)
 • Pixabay, (Gratis alternativ där du kan tjäna pengar av bidrag från användarna. De kan så att säga ”bjuda på kaffe” eller donera för att de tycker att du gör ett sånt otroligt bra jobb!)

Starta eget ”stock-företag” eller bildbyrå

Du kan, om du nu är tillräckligt ambitiös, starta ett eget företag där du börjar fota bilder och sälja de lokalt/nationellt.

Det bästa med stock-innehåll är att du kan i ett senare stadie enkelt utöka det lokala till något globalt.

Ett exempel på ett svenskt företag som håller på med stock-innehåll och som även verkar vara rätt så bra på det är Johnérs Bildbyrå.

Företaget består utav 250+ fotografer och säljer över 1 miljon ”svenska bilder”.

De har olika prisplaner som passar olika scenarion, situationer och aktörer.

Även om jag personligen tycker att prislapparna på just Johnér är lite för dyrt, så kan jag också förstå att företag vill ha och kan tänka sig betala några extra slantar för unika bilder som passar deras varumärke.

Hur börjar man?

Du kan börja redan nu!

Här är några praktiska tips som du kan dra nytta av för att få igång din karriär:

 • Köp en bra kamera och börja helt enkelt att fota!
 • Bygg en portfolio av dina bästa bilder.
 • Lägg märke till allt! Var vaken och öppen för nya potentiella bilder i varje hörn.
 • Gradvist så bör du betrakta stockfotografi mer som en business för att lägg ner de timmarna som behövs.
 • När du är ute och reser så bör du ha med dig din fotokamera (duh).
 • Utforska och lär dig från de bilder som säljer bäst på de plattformarna som nämndes innan.
 • Börja läs tidskrifter som handlar om fotografi och förfina ständigt din konstnärliga förmåga att fånga ögonblicken.
 • Välj rätt stockföretag. Detta innebär att du har en närmre titt på vilka bilder de säljer mest och huruvida din stil passar in. Det innebär också att ha koll på hur mycket du får i andel %.

Slutsats

Det är viktigt att njuta av ens arbete. Alldeles för många människor blir offer för jobb de inte göra och gillar över huvud taget.
Om du är en som njuter av fota och fotografi i allmänhet så kan stockfotografi verkligen vara något att satsa på. Desto större utbud utav kvalité bilder, video, ljudklipp eller dylikt desto större chans har du för att upptäckas och lyckas. Det kanske är långsamt i början när ingen känner till ditt arbete, men ge det tid så kanske du inom snar framtid skapar en fin och stadig inkomstkälla från nätet.
Lycka till!
<a href="https://cyberinkomst.se/author/admin/" target="_self">CyberInkomst</a>

CyberInkomst

CyberInkomst är en online tillgång och resurs för dig som vill lära dig hur du kan börja tjäna pengar på internet. Vi erbjuder även tjänster som SEO, CRO och Content Marketing och så skapar vi professionella webbsajter på Wordpress.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra senaste artiklar

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Bästa distansjobb utan erfarenhet

Många sitter har en situation där man har liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Detta kan bero på många saker, kanske är du ung? Varit sjuk? Eller så finns det en helt annan anledning till att man inte har så mycket erfarenhet av arbete eller studier. Utan...

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

5 olika typer av slagkraftiga rubriker

Hur skriver man en bra rubrik och vilka olika typer av rubriker finns det? Hur ska man veta när man ska använda rätt typ av rubrik? Vad skiljer en bra rubrik från en dålig? Måste man ha koll på trenderna? Bör man efterlikna eller undvika det som tabloiderna...

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

Allt Du Behöver Veta om Molntjänster

I dagens digitala tidsålder har molntjänster blivit en kritisk komponent för både individuella användare och företagsverksamheter. Med förmågan att erbjuda flexibilitet, skalbarhet och kostnadseffektivitet har molntjänster har förändrat hur vi lagrar, hanterar och...