Har du en idé, men vet du inte riktigt hur du ska kunna skapa idén till verklighet? Det kan vara svårt att börja starta sitt egna företag, så varför inte gå igenom dessa tips så du faktiskt påbörjar resan!

1. Skriv ned din vision och plan

Även om det låter som en bra idé i ditt huvud, kommer det bli enklare att se vad du faktiskt behöver göra för att göra den till verklighet. Vad är det för slags produkt eller tjänst du vill erbjuda? Vad för slags nytta kommer kunden ha av idén och hur ser dagens marknad ut när det gäller din idé? Har du några konkurrenter?

Vad för budget har du och vad för praktiska tillbehör behöver du för att förfylla idén till verklighet? Skriv ned alla dina tankar och idéer så logiskt och praktiskt som möjligt och strukturera upp din affärsplan och dina idéer så detaljerat som möjligt.

2. Vad för slags företagsform passar bäst?

Den vanligaste företagsformen för små företag är enskild firma. Du behöver då inte ha något startkapital utan istället står du privat för ekonomin och eventuella lån du vill ansöka om till företaget.

Du kan också starta ett aktiebolag för minst 50 tusen kronor i aktiekapital och går allt rätt till är du som privatperson endast ansvarig för aktiekapitalet. Handelsbolag är bäst om du vill skapa ett företag med någon annan och minst en av personerna behöver vara ansvarig för eventuella lån.

Ta en titt på de olika företagsformerna och bestäm sedan vilken som är bäst. Det finns massvis med information på internet om hur de olika formerna fungerar och vad som hade passat din verksamhet bäst.

3. Bygg upp din kundbas och kontaktnät

Ju mer människor och kontakter du har, desto bättre. Att be om tips från andra företag eller verksamheter kan hjälpa dig bygga upp din egna idé. Att ta tips från personer som gått igenom resan själv kan verkligen vara användbart.

Det kan alltid vara nyttigt att bolla idéer med andra människor, speciellt om du ska starta helt eget då du kommer få göra mycket arbete själv. Att använda omgivningen är ett verktyg för att utvecklas och därmed växa.

4. Få upp hemsidan innan lansering

Det spelar egentligen ingen roll om du ska öppna en fysisk affär eller en webbshop, att ha en fungerande webbplats innan lansering är viktigt. Många personer idag använder nätet för att söka fram information och det är här du kommer få många av dina kunder.

Kan du själv inte skapa en egen hemsida, finns det många frilansjobb eller verksamheter som kan hjälpa dig på traven. De kan till exempel hjälpa dig att registrera domännamn, fixa designen på webbplatsen och mycket mer.

5. Registrera firman och kör igång!

Så fort du registrerar din firma behöver du börja deklarera, oavsett om du har utgifter eller intäkter. Det kan därför kännas skönare att registrera firman när du väl känner dig redo. Du kan hitta artiklar som går igenom hur du registrerar firman.

När du sedan lanserat tjänsten eller produkten på marknaden är det bara vänta och se. Kommer den fungera och vara framgångsrik eller inte? Om inte, ja då är det bara försöka igen. Det finns ingenting som heter misstag här i världen, allt är bara lärdomar så vi kan göra om och göra rätt!